Sektor NVO vesti

Hajde da pričamo o… Kosovu!

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje javnu diskusiju mladih pod nazivom „Hajde da pričamo o… Kosovu!“ u okviru globalne „SPEAK!“ akcije koju je inicirala mreža organizacija CIVICUS. Događaj će se održati u subotu 23. septembra sa početkom u 16 časova u ustanovi kulture Parobrod (Kapetan-Mišina 6a) u Beogradu.

Inicijativa je organizacija posvećenja pomirenju i saradnji u regionu od svog osnivanja 2003. godine. Tokom godina organizovanja programa razmene omogućili smo brojne sastanke i posete mladih iz podeljenih delova regiona. Aktuelni unutrašnji dijalog, koji je inicirao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, najavljen je sa ciljem uključivanja šire društvene zajednice u kreiranje politika o Kosovu. Inicijativa podžava dijalog, ali takođe podseća da dijalog postoji već godinama unutar civilnog društva. Zbog svoje pokretačke uloge u regionalnoj saradnji i stalnog insistiranja na pomirenju i razgovoru u regionu, Inicijativa, kontinuirano trpi pretnje desnice, diskreditaciju u tabloidima i fizičke napade. Stoga ovom “SPEAK” akcijom želimo da skrenemo pažnju kako na važnost učešća mladih u dijalogu, tako i na važnost obezbeđenja slobode govora kada je reč o Kosovu.

Javna diskusija okupiće mlade koji su imali priliku da posete Kosovo u okviru naših programa, i koji će podeliti svoje utiske, ali i one mlade koji žele da iznesu svoj stav. Simbolično, oni će razgovarati u javnom prostoru između zgrada Predsedništva Republike Srbije i Doma Narodne skupštine.

Kampanja SPEAK je kreirana kao odgovor na aktuelni globalni kontekst, u kojem se ljudi širom sveta suočavaju sa učestalim napadima na osnovna prava, kao i odgovor na kulturu podele koja ih okreće jedne protiv drugih i sprečava da se njihovi glasovi čuju u društvenoj diskusiji.

(Inicijativa mladih za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.