Sektor NVO vesti

Izborne nepravilnosti

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, apeluje na nadležne u Srbiji da u cilju očuvanja demokratskog poretka i pravne države, ispitaju sve prijavljene slučajeve koji upućuju na izborne nepravilnosti, kako u predizbornom periodu tako i tokom samog izbornog dana, a posebno na navode o izvršenju krivičnih dela u vezi sa procesom izbora i pravom građana da slobodno odlučuju o svom pravu glasa.

Naime, YUCOM kao organizacija koja se od osnivanja bavi zaštitom ljudskih prava i borbom za očuvanje pravne države i demokratskih vrednosti, pratio je predizborna dešavanja, kao i sam izborni proces u Republici Srbiji dana 02.04.2017.godine.

Tokom predizborne kampanje, primetna je bila zloupotreba medijskog prostora, a koje je dovelo do neravnopravne zastupljenosti predsedničkih kandidata, čime je javnosti uskraćeno njihovo pravo na jednaku informisanost o predsedničkim kandidatima. Takođe, nefer kampanjom, građani su više puta dovođeni u zabludu oko stavova predsedničkih kandidata, odnosno njihovih programa. Neaktivnošću Regulatornog tela za elektronske medije samo je pospešena nejednakost učesnika u trci za predsednika Srbije, dok je građanima poslata poruka da ovo regulatorno telo ne brine o pravu građana na pravovremeno, istinito i nepristrasno informisanje.

Na osnovu neposredno izvršenog uvida, kao posmatrači predsedničkih izbora, uočili smo brojne nepravilnosti na velikom broju biračkih mesta u Beogradu, od neurednih biračkih spiskova, nepostojanja glasača na biračkom spisku, premeštanje mesta glasanja birača van mesta prebivališta lica, kao i brojne druge nepravilnosti kao što je nepoštovanje formalnih pravila procedure (sprej je korišćen pre provere postojanja birača u biračkom spisku) čime je određen broj građana onemogućen da koristi svoje izborno pravo. Nepostojanje spremnosti i želje građana da ove nepravilnosti prijave, govore u prilog tome da kod njih ne postoji poverenje u institucije koje bi o prigovorima odlučivale. Ujedno, kako nam nisu dostavljeni podaci koje smo tražili o obukama stalnih članova biračkih odbora, a na terenu se mogla videti nespremnost i neprofesionalan odnos prema pravu građana, ostaje otvoreno pitanje odgovornosti za ovakve propuste.

Pored navedenog, obratio nam se veliki broj građana kojima je povređeno biračko pravo tako što im je onemogućeno glasanje u mestu boravka u inostranstvu, iako su u roku podneli zahtev. Primetan je i broj građana koji su uvidom u jedinstveni birački spisak uočili da je preminulim članovima njihovih porodica određeno biračko mesto van mesta na kojima su ta lica ikada imala boravak, a često upravo na teritoriji Kosova i Metohije.

U iščekivanju odgovora Republičke izborne komisije na dostavljene prigovore povodom izbornih neregularnosti, Komitet pravnika za ljudska prava podseća da su demokratski izbori uslov za ostvarivanje vladavine prava, te poziva sve nadležne da hitnreaguju i ne dozvole urušavanje pravne države podržavajući i opravdavajući radnje koje predstavljaju najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava.

(YUCOM)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.