Sektor NVO vesti

JA u centru pažnje

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike organizovaće javnu manifestaciju u okviru kampanje “JA u centru pažnje” na kojoj će se prikupljati ocene i komentare građana i građanki o kvalitetu javnih usluga u Srbiji. Odgovori prikupljeni u subotu na Adi Ciganliji, biće korišćeni za izradu predloga koje nadležna ministarstva i institucije mogu da koriste u cilju poboljšanja javne uprave i javnih usluga.

Slične manifestacije već su organizovane u više gradova i opština širom Srbije, u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Lazarevcu, Valjevu, Subotici, Kraljevu, Novom Pazaru, Nišu, Pirotu, Beloj Palanci, Kruševcu, Novom Sadu, Leskovcu i Zaječaru, a održano je i 25 različitih javnih skupova posvećenih kvalitetu javnih usluga prvenstveno u oblasti zdravstva. Više od 3000 građana i građanki Srbije se do sada uključilo u kampanju i dobilo priliku da svojim svedočenjima o javnim uslugama koje su tražili, utiču na poboljšanje njihovog kvaliteta u sklopu šire reforme javne uprave u Srbiji.

Generalno zapažanje iz do sada prikupljenih odgovora je da nedostaje transparentnost i blagovremeno informisanje korisnika usluga, odnosno građana. Građani ističu potrebu da budu redovno i tačno informisani, ali i da im bude omogućena dvosmerna komunikacija sa javnom upravom, što podrazumeva postojanje efikasnih mehanizama kontrole kvaliteta usluga.

Iskustva se mogu podeliti i preko portala mojauprava.rs, a fokus kampanje je na uslugama sa kojima građani najčešće susreću – u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, administrativnoj službi policije i pri upisu dece u vrtiće, predškolske ustanove i osnovne škole.

Kampanja “JA u centru pažnje” je deo projekta „Partnerstvom do dobre JAvne uprave“ koji doprinosi poboljšanju kvaliteta javnih usluga finansiranih novcem građana i građanki Srbije. Projekat realizuju Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Evropski pokret u Srbiji)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.