Sektor NVO vesti

Javnost (ne)poželjna u evropskim integracijama

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizuje diskusiju „Javnost (ne)poželjna u evropskim integracijama“ koja će biti održana 28. marta 2017. godine, s početkom u 10 časova, u Medija centru u Beogradu.

BCBP pokreće debatu o tome koliko su građani objektivno i pravovremeno informisani, a posebno o poglavljima koja su složena i koja će najduže biti pregovarana sa EU – poglavlja 23 (pravosuđe, osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda, bezbednost).

Na skupu će biti predstavljeni i nalazi šestomesečnog istraživanja BCBP o dostupnosti informacija od javnog značaja u evropskim integracijama.

Učesnici diskusije biće Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, i predstavnici civilnog društva i institucija koje učestvuju u procesu evropskih integracija.

Na događaju će biti ponuđeni odgovori na pitanja:

  • Da li su građani dobro i temeljno informisani o promenama koje su se već dogodile ili predstoje u procesu evropskih integracija?
  • Koje informacije su dostupne u evropskim integracijama? Koje nisu i zašto?
  • Kako se primenjuje oznaka „restriktivno/limite“?
  • Ko su najčešći tražioci informacija u vezi sa poglavljem 23 i 24?
  • Koliko su zahteva OCD uputile Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa poglavljima 23 i 24?
  • Kakvi su odgovori institucija na ove zahteve?

Zbog ograničenog broja mesta molimo Vas da prisustvo potvrdite do ponedeljka 27. marta, do kraja radnog dana mejlom na adresu office@bezbednost.org.

Radni jezik konferencije je srpski, sa obezbeđenim simultanim prevodom na engleski jezik.  

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Otvoreno o javnim politikama“ koji se realizuje se u okviru projekta koji sprovodi Trag fondacija u partnerstvu sa udruženjem CRTANacionalnom koalicijom za decentralizaciju (NKD) i Fondacijom Slavko Ćuruvija, a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(BCBP)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.