Sektor NVO vesti

Kampanja “JA u centru pažnje”

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Počela je kampanja “JA u centru pažnje” u okviru koje će se prikupljati mišljenja, iskustva i ocene građana i građanki o kvalitetu javnih usluga i javne uprave u Srbiji. U narednim mesecima na onim vrstama javnih usluga sa kojima se građani najviše i najčešće susreću: usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, izdavanje ličnih dokumenata i upisa u vrtiće, predškolske ustanove i osnovne škole. U tom ciju je pokrenut i veb portal www.mojauprava.rs, a prikupljene informacije biće korišćenje za pripremu predloga za unapređenje javnih usluga za nadležna ministarstva, institucije i službe.

Na konferenciji za štampu održanoj 20. aprila, predstavljeni su najznačajniji nalazi iz istraživanja javnog mnjenja o zadovoljstvu građana javnim uslugama domova zdravlja i administrativne službe policije. Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali svoje viđenje nalaza i istakli spremnost da ih koriste u radu na poboljšanju kvaliteta javnih usluga u okviru svojih resora.

“U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nijednog momenta nije postojala sumnja da oko podrške jednom ovakvom projektu. Nama je potrebna što bolja komunikacija koraka i rezultata mera koje uvodimo u okviru reforme državne uprave,” podvukla je pomoćnica ministra Ivana Ćirković u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Upravo ovi podaci, ocene građana, ono su što nedostaje Ministarstvu u ukupnom praćenju procesa reforme državne uprave, dodala je Ćirković.

“Građani, kao glavni korisnici i glavni finansijeri javnih usluga, moraju mnogo više da budu svesni svoje uloge u procesu njihovog unapređenja, da poznaju svoja prava i načine na koje mogu da ih ostvare”, rekla je Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji na današnjoj konferenciji za medije povodom početka kampanje.

Kampanja je deo projekta Partnerstvom do dobre JAvne uprave koji treba da doprinese reformi javne uprave, pre svega u domenu poboljšanja kvaliteta javnih usluga koje se finansiraju novcem poreskih obveznika, odnosno građana Srbije. Projekat realizuju Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, a finansiran je iz sredstava Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Informacije: Maša Živojinović, masa.zivojinovic@emins.org.

(Evropski pokret u Srbiji)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.