Sektor NVO vesti

Kraj globalizma i budućnost međunarodne trgovine

Ознаке: , , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Evropski pokret u Srbiji i EU Info centar organizuju javnu debatu „Kraj globalizma i budućnost međunarodne trgovine“. Debata iz ciklusa Evropske priče će biti održana u utorak, 28. februara 2017. godine, u prostorijama EU Info Centra sa početkom u 14 časova.

Na skupu će govoriti:

· Bojana Todorović, Pomoćnica ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija,

· Milica Čubrilo Filipović, sekretar Udruženja za turizam, Sektor usluga, Privredna komora Srbije (biće potvrđeno),

· Predrag Bjelić, Ekonomski fakultet, Beogradski univerzitet,

· Duško Lopandić, bivši ambasador Srbije pri EU.

Moderatorka: Gordana Lazarević, predsednica Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji.

Promene i novi izazovi u međunarodnoj trgovini prete da imaju dalekosežne posledice na globalnom nivou. Protekli period su obeležili veliki događaji, kao što su otkazivanje učešća Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u transpacifičkoj zoni slobodne trgovine (TPP), protesti i negodovanja transatlanskog trgovinskog partnerstva (TTIP) između SAD i EU i poteškoće sa ratifikacijom ugovora između EU i Kanade (CETA). Takođe, Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine je odbačen na referendumu u Holandiji, što za sada nije zaustavilo primenu ovog sporazuma.

EU se nalazi pod pritiskom sa dve strane. Prvi je bregzit: Britanija trazi prednosti slobodne trgovine sa EU – kao najbližim i najrazvijenijim tržištem visokoh tehnologija i izvorom kapitala, a s druge strane se okreće trgovinskim pregovorima sa SAD – koji treba da nadomeste gubitak EU tržišta i slobode kretanje kapitala. Drugi je da Tramp, koji ima drugačija gledišta na sisteme socijalne zaštite, međunarodnu trgovinu, migracije, a u EU vidi najvećeg konkurenta. Takođe, u ovoj godini se sa neizvesnošću očekuju rezultati izbora u Francuskoj i Nemačkoj koje treba da zajedničkim snagama preuzmu kormilo EU.

Kakva je pozicija i prespektiva srpske privrede u takvom okruženju pitanje je na koje će se tražiti odgovor tokom debate.

Informacije i prijave: Maša Živojinović, masa.zivojinovic@emins.org.

(Evropski pokret u Srbiji)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.