Sektor NVO vesti

Mesta okupatorskog i kolaborantskog terora u Beogradu

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

KC Rex Poziva sve zainteresovane na obilazak, stručna vođenja i diskusije na mestima okupatorskog i kolaborantskog terora u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. Opšti cilj ove zajedničke posete je upoznavanje sa aktuelnim pristupima i praksama obrazovanja o istorijskom fašizmu na ovim memorijalnim lokacijama.

Vodiči će biti istoričar Milovan Pisari iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu , istoričar Darko Ćirić, viši kustos Muzeja grada Beograda i autor stalne postavke u Muzeju Banjičkog logora i sociološkinja Marijana Stojčić, aktivistkinja Saveza antifašista i istraživačica na programu Holandskog instituta za kulturnu analizu: “Dealing with the Past: Narrative, Memory and Social Representations of Historical Trauma” (unezvaničnom prevodu: „Odnos prema prošlosti: narativ, pamćenje i društvena reprezentacija istorijske traume“).

Pored istorijske faktografije, prošlih i aktuelnih memorijalnih politika i praksi, diskutovaće se i o tome ko se, kako i zašto danas javno seća žrtava Drugog svetskog rata, da li se organizovano dolazi na ove lokacije radi edukacije o istorijskom fašizmu, koje mere zaštite su preduzete ili se preduzimaju. Za sve lokacije zajednička je i tema sa čime se i kako u današnjem političkom i kulturnom kontekstu suočavaju posetioci i posetiteljke ovih mesta sećanja nakon što je došlo do institucionalne, legislativne i vrednosne prerade antifašističke istorije i tradicije socijalističke Srbije i socijalističke Jugoslavije.

Tura počinje u 12h u Muzeju Banjičkog logora.

Više informacija možete naći na fb eventu: https://www.facebook.com/events/1439902329391225/

(Tim projekta KC Rex)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.