Sektor NVO vesti

Miša Đurković tekstom u Politici diskriminisao LGBT populaciju

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković donela je mišljenje da je kolumnista Politike i direktor Instituta za evropske studije tekstom „Školski priručnik za promociju homoseksualizma“ diskriminisao LGBT populaciju.

U mišljenju se navodi da „imajući u vidu celokupan kontekst teksta, termina koji se dovode u vezi sa homoseksualnom orijentacijom, osporavanje donošenja propisa kojima se uređuje sprečavanje nasilja, kao i zaključak teksta ’Srbi nisu nasilan narod. No postoje granice kad se zulum i nasilje koje moćnici primenjuju nad nama i našom porodicom, više se ne mogu trpeti. Sa zakonom o mandatornoj vakcinaciji, zakonom o nasilju u porodici i ovim satanističkim obrazovnim paketima toj granici smo opasno približili’, da su navedenim tekstom objavljenog 13. aprila 2017. godine, autora Miše Đurkovića, u dnevnom listu „Politika“, u rubrici „Pogledi“, izraženi stavovi koji su uznemiravajući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, čime se stvara strah, neprijateljstvo, ponižavajuće i uvredljivo okruženje, te da je na taj način došlo do povrede odredbe 12. Zakona o zabrani diskriminacije.

Zbog toga je autoru teksta, Miši Đurkoviću, preporučeno da objavi izvinjenje pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije u roku od 15 dana od dana prijema mišljenja, kao i da ubuduće ne iznosi stavove i ideje u svojim tekstovima, koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije.

(Predrag Azdejković, Gej lezbejski info centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.