Sektor NVO vesti

Nasilje neće zaustaviti solidarnu akciju na Vidikovačkom vencu

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Združena akcija Krov nad glavom je u petak i subotu 14. i 15. jula 2017. godine sprovela solidarnu akciju popravke krova na baraci na Vidikovačkom vencu bb. Krov je porušen nedelju dana ranije, u napadu huligana koje je, po sopstvenom priznanju, unajmio predstavnik preduzeća „Zapadna Srbija“ Matija Tepeš. Preduzeće “Zapadna Srbija” je držalac zemljišta na kom se nalazi baraka, ali zbog privremene mere Evropskog suda za ljudska prava ne sme da iseli stanare barake dok im opština Rakovica ne obezbedi adekvatan alternativni smeštaj. Prema podacima Agencije za privredne registre, krajnji vlasnik preduzeća “Zapadna Srbija” je kontroverzni biznismen Đorđije Nicović.

Tokom akcije popravke krova u subotu 15. jula, Matija Tepeš se pojavio u prisustvu dvojice policajaca i optužio stanare barake da su mu pretili. Policajci su, bez ikakve provere Tepešovih optužbi, priveli stanare barake Vesnu S. Mišu R. i Vladu I. S, kao i Matiju Medenicu, aktivistu kolektiva Marks21. Medenica je priveden samo zbog toga što je snimao čitav događaj. Nakon što su mu stavili lisice i ugurali ga u policijski auto, Medenicu je jedan od policajaca udario i zapretio da će mu isfabrikovati napad na službeno lice, za šta će na svojoj strani imati Tepeša kao svedoka.

Policija je pokazala nesvakidašnju revnost da se 15. jula pojavi na terenu na poziv Matije Tepeša i postupi po svim njegovim nalozima. Tu vrstu revnosti nisu pokazali kada je trebalo da pruže zaštitu stanarima barake od huliganskih napada. Naprotiv, dok su huligani rušili krov barake, policija je na pozive stanara za pomoć odgovorila da nemaju koga da pošalju na teren jer je u toku smena, da bi onda stigli 40 minuta kasnije, kad je krov već bio srušen, a huligani nestali.

Pretnje i nasilje nad aktivistom Marks21 predstavljaju pokušaj Matije Tepeša i njemu bliskih ljudi u policiji da zastraše aktiviste/kinje solidarne sa stanarima barake.

Samovolja i bahatost Matije Tepeša nas neće zaustaviti u daljoj borbi i podršci stanarima. Nastavićemo angažman na otkrivanju svih aspekata protivpravnog, nasilničkog postupanja preduzeća “Zapadna Srbija”, i istrajaćemo u zahtevu da se procesuiraju svi oni koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava i eroziji vladavine prava.

Združena akcija Krov nad glavom

(Združenu akciju Krov nad glavom su pokrenule organizacije Ko gradi grad, Ne da(vi)mo Beograd, Socijaldemokratska unija, Jednakost, Reci NE Izvršiteljima, 7 zahteva i Marks21)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.