Sektor NVO vesti

Objaviti nacrt Akcionog plana za poglavlje 11

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Organizacija Link plus iz Beograda pozvala je Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da proces izrade Akcionog plana za usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU za poglavlje 11 koji se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj učine transparentnim i da omoguće učešće zainteresovane javnosti u izradi tog dokumenta.

“Smernice za saradnju Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i pregovaračkih grupa sa predstavnicima organizacija civilnog društva, Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i Privredne komore Srbije nakon dostavljanja Rezultata skrininga” koje su usvojene u martu 2016. godine propisuju učešće organizacija civilnog društva u procesu pregovora na taj način što će važna dokumenta poput akcionog plana ili strategije biti podneta organizacijama na razmatranje i konsultacije pre predstavljanja Evropskoj komisiji.

Kada su u pitanju akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, proces je bio otvoren i inkluzivan, a sve zainteresovane organizacije mogle su da dostavljaju svoje predloge i primedbe, a takođe su dobijale i povratnu informaciju od nadležnog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nije objavio nacrt Akcionog plana za poglavlje 11 na svom sajtu. Nacrt je upućen samo organizacijama članicama Nacionalnog konventa o EU koje su dostavile komentare, ali brojnim drugim zainteresovanim organizacijama nije omogućeno učešće u ovom procesu.

Prava koja su već ostvarena kada su u pitanju druga pregovaračka poglavlja ne smeju biti ukinuta i stoga apelujemo na ministra Branislava Nedimovića i šeficu Pregovaračkog tima Tanju Miščević da otvore proces izrade Akcionog plana za poglavlje 11, naročito uzimajući u obzir važnost poljoprivrede i ruralnog razvoja za građane i građanke Srbije.

Link za Smernice.

(Link plus)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.