Sektor NVO vesti

Od obrazovanja do prvog zaposlenja

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Već sedmu godinu za redom, Beogradska otvorena škola organizuje Nacionalnu godišnju konferenciju o karijernom vođenju i savetovanju kako bi školama i nastavnicima pružila konkretne savete i mehanizme kako da unaprede ovaj segment rada. Kroz karijerno vođenje i savetovanje obezbeđujemo da svi mladi dobiju jednaku i kvalitetnu podršku u svojoj tranziciji iz obrazovanja u svet rada, stoga je neophodno pružiti podršku školama u tom procesu.

Datum: 24. novembar 2017. godina sa početkom u 10 časova

Mesto: Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beograd

Nacionalnu godišnju konferenciju o karijernom vođenju  i savetovanju otvoriće:

  • Vesna Đukić, generalna direktorka, Beogradska otvorena škola
  • dr Gabrijela Grujić Garić, pomoćnica ministra, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Nikola Mikašinović, koordinator programa, Fondacija Solidar Suis.

Nakon uvodnih obraćanja biće predstavljene škole iz Kragujevca, Subotice i Stare Pazove, kao primeri dobre prakse i motor promena u svetu obrazovanja. Drugi panel konferencije posvećen je temama kako raditi sa mladima koji su u riziku od osipanja, koji dolaze iz socijalno i ekonomski depriviranih sredina, a kojima je ovakva vrsta podrške najpotrebnija.

Poslednji panel posvećen je pitanjima koji nas koraci očekuju u procesima pripreme škole i privrede za punu primenu dualnog obrazovanja. Skupština Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, 08. novembra 2017. godine, koji bi trebalo da omogući efikasnije obrazovanje, kao i zapošljavanje mladih odmah nakon srednje škole. Primena Zakona se očekuje od 2019. godine, stoga nam preostaje godinu dana da pružimo podršku i pripremimo škole i privredu za promene koje će uslediti. Zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Privredne komore Srbije razgovaraćemo o značaju saradnje sa privredom na razvoju karijere učenika i koji su to najbolji mehanizmi za podršku karijernom razvoju učenika u ovom procesu. Na ovaj način želimo da podstaknemo unapređivanje kvaliteta usluga koje će doprineti povećanju zapošljivosti mladih.

Konferenciju organizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz finansijsku podršku Solidar Suisse/Swis Labour Assistance (SLA) Kancelarija u Srbiji.

Za više informacija kontaktirajte koordinatorku projekta, Bojanu Jevtović na imejl adresu bojana.jevtovic@bos.rs.

(Beogradska otvorena škola)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.