Sektor NVO vesti

Okrugli sto u Užicu na temu inkluzivnog obrazovanja

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

U Gradskom kulturnom centru u Užicu, 12. oktobra je održan Okrugli sto na temu inkluzivnog obrazovanja, kao deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

os 25[4903]Projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a sprovodi se uz podršku Evropske unije. U Srbiji, nosilac projekta je osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, nosilac projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Okrugli sto u Užicu je organizovala Specijalna škola „Miodrag V, Matić“ a nakon što je direktorka škole, Zorica Vesović, pozdravila sve prisutne, plenarni deo je počeo izlaganjem Jelene Kapetanović, koordinatora za inkluzivno obrazovanje u Školskoj upravi Užice. Ona je predstavila zakonska rešenja kroz koja se obezbeđuje podrška sprovođenju i unapređenju inkluzije.

Defektolozi u Specijalnoj školi, Sandra Šobotović, Vesna Boričić i Danijela Jovanović, predstavili su rad škole i rezultate projekta, a direktorka osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini je govorila o podršci socijalnoj i obrazovnoj inkluziji dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Biljana Kuzmanović, novinar i dobitnica UNICEF-ove nagrade za prilog o socijalnoj inkluziji devojčice sa smetnjama u razvoju, istakla je značaj medija u promociji prava i potreba dece sa smetnjama u razvoju.

Direktorka Dnevnog Centra za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“, Svetlana Dujović, predstavila je stanje vezano za obrazovnu i socijalnu inkluziju u Crnoj Gori i rezultate projekta.

U diskusiji, nakon plenarnog dela, uzeli su učećše predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom, Gradskog udruženja slepih i slabovidih, Interresorne komisije, Centra za socijalni rad i drugih užičkih institucija i organizacija.

Zaključci sa ovog skupa se pre svega odnose na raskorak između teorije i sprovođenja inkluzije u praksi i na važnost primera dobre prakse kao što je Specijalna škola „Miodrag V. Matić“. Istaknut je značaj primene asistivne tehnologije u obrazovanju i mogućnosti koje se otvaraju za decu i mlade razvijanjem obrazovnog okruženja i programa koji obezbeđuju iste obrazovne uslove za svu decu.

Na kraju, najavljena je Regionalna konferencija posvećena unapređivanju obrazovne i socijalne inkluzije dece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz upotrebu asistivne tehnologije, koja će se krajem novembra održati na Zlatiboru.

(Vesna Belčević, program asistent, Osnovna škola “Dimitrije Tucović” Čajetina)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.