Sektor NVO vesti

Opredeljenje za sistem vrednosti koji EU zastupa

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Saopštenje Evropskog pokreta u Srbiji povodom predsedničkih izbora u Srbiji:

Srbija na svom evropskom putu, ma koliko dugom, kroz pregovore o članstvu sa Evropskom unijom (EU) želi da bude promenjena, bolja, modernija i uspešnija, i da bude kvalitetan i aktivan član evropske zajednice. Za izgradnju moderne i evropske Srbije, neophodno je aktivno učešće svih građana Srbije.

Izbori za predsednika Republike Srbije održaće se u atmosferi naglašenog evroskepticizma i uz pitanje s kakvom Evropom ćemo pregovarati. Evroskepticizmu pogoduje sporost odvijanja reformi, kako naših tako i evropskih, a pre svega, izostanak vidljivog i opipljivog napretka i prosperiteta za građane Republike Srbije. Uvereni smo da je proces evropske integracije stalan podsticaj za konsolidaciju demokratije, kao i ekonomski razvoj.

Pozivamo građane i građanke Srbije da iskoriste svoje glasačko pravo i da svojim jasno izraženim političkim opredeljenjem slome političku apatiju i pokažu svoj demokratski kapacitet. Građansko pravo i dužnost je da, po svom slobodnom izboru, date glas za vama najboljeg kandidata za predsednika Republike Srbije. Posebno apelujemo na mlade da svojim glasom aktivno učestvuju u izgradnji sigurnije i izvesnije budućnosti.

Naše je uverenje da taj kandidat treba da zastupa i iskreno zagovara sledeće:

  • Ubrzanje evropskih integracija;
  • Mir, stabilnost i dijalog sa susedima u regionu te posvećenost smanjivanju političkih napetosti;
  • Vladavinu prava, efikasnost i nezavisnost pravosuđa, strogu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, demokratiju umesto partokratije, što podrazumeva demokratske vrednosti i slobode i kulturu političkog i javnog dijaloga, podstičući slobodu mišljenja i izražavanja, i slobodu medija.

Institucija predsednika koga građani Srbije neposredno biraju, ima veliku odgovornost za zastupanje i poštovanje demokratije, vladavine prava, ali i za jasnu podelu vlasti i povinovanje vlasti zakonu i Ustavu. Stoga podsećamo na ustavna ovlašćenja i ograničenja institucije predsednika koja svakako treba da imamo u vidu u oceni predizbornih obećanja kandidata.

Očekujemo da predsednik Republike Srbije iskaže i u praksi potvrdi evropsko opredeljenje Republike Srbije, koje nije samo opredeljenje za članstvo u EU, već i za sistem vrednosti koji EU zastupa i promoviše, i da na adekvatan način mobiliše sve resurse u zemlji kako bi zajednički pronašli najbolji odgovor na izazove budućih promena, kako u našem društvu, tako i u samoj EU.

Na kraju, želimo da apеluјеmо nа pоlitičkе аktеrе u Srbiјi dа je regularnost izbornog procesa jedna od osnovnih tekovina moderne demokratske Srbije koju nikako ne smemo da ugrozimo, jer bi to bio udarac razvoju demokratije i njenih vrednosti, kao osnovi svih prava i sloboda građana i građanki Srbije.

Informacije: Maša Živojinović, Evropski pokret u Srbiji, masa.zivojinovic@emins.org.

(Evropski pokret u Srbiji)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.