Sektor NVO vesti

Oproštaj kolega i prijatelja od Nebojše Spaića

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Komemorativni skup posvećen novinaru i piscu Nebojši Spaiću (55) održan je u beogradskom Medija centru. Od Spaića, koji je preminuo u subotu, oprostili su se, podsećanjima na novinarsku karijeru i zajednička druženja, kolege i prijatelji Filp Švarm, Zoran Jeličić i Dušan Mašić.

„Dok je bio s nama, učinio je više nego dosta da ga ne zaboravimo, to mu dugujemo“, rekao je Švarm.

Prema njegovim rečima, „naš Spaja“ je mnogo toga u životu spajao ali je bio nespojiv sa onima koji su pravili razne lažne kompromise.

„Nije se u životu bojao, a kako je govorio, nije imao potrebu da se uplaši“, rekao je Švram, istakavaši da „naš Spaja zaslužuje da ga ispratimo podignute glave“.

Jeličić je, podsetivši na zajednički rad sa Spajićem, rekao je i da ga je najviše impresionirala njegova moralnost i odgovornost u poslu.

„U svakom poslu je bio takav“, rekao je Jeličić, dok je Mašić podsetio na dugogodišnje druženje sa Spajićem i zajedničku ljubav prema radiju.

„Učili smo jedni od drugih, ali je uvek bio korak ispred mene… uvek i svuda je bio večiti borac protiv birokratije“, rekao je Mašić. Podsetio je i na zajedničku anegdotu kada se cenjkao sa Spajićem oko kupovine njegovog „juga“, iako su obojica, kako je naveo, znali da će morati da ga plati „onoliko koliko je Tamara (Spajićeva supruga) rekla“.

Na komemorativnom skupu, u prisustvu članova porodice, prikazani su na video bimu privatne fotografije i video zapis vezan za Spajićev život i rad.

Spaić je bio glavni urednik Radio Beograd 202, direktor Media centra u Beogradu, glavni urednik NIN-a, autor i urednik emisije Doba razuma, kolumnista u više nedeljnika, osnivač, direktor i vlasnik agencije Kovačić i Spaić, i autor više knjiga. Bio je izvršni direktor nedeljnika NIN do februara 2014, prethodno glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN od 2010. do 2013. godine.

Posle početaka u listu Student, novinarstvom je profesionalno počeo da se bavi na Radio Beogradu 1986. godine. Pisao je tekstove za Indeksovo radio pozorište i Radio na OK kanalu. Bio je suosnivač i novinar prvog privatnog političkog lista u Srbiji, nedeljnika Opozicija.

Od 2001. do 2003. bio je glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 202, a u dva navrata, u drugoj polovini devedesetih i od 2003. do 2005, radio je i kao šef pres centra i izvršni direktor u beogradskom Medija centru.

Bio je i zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa Evropa, u izdanju Evropskog pokreta u Srbiji, a tokom 2005. godine suosnivač nedeljnika Reporter.

(UNS/Beta)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.