Sektor NVO vesti

Ostavke zbog propusta u radu policije

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Beogradski centar za bezbednosnu politiku zahteva da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić podnesu ostavke zbog propusta u radu policije tokom rušenja dela Hercegovačke ulice u beogradskom naselju Savamala.

Ukoliko se istragom utvrdi da je vrh policije naredio da službenici ne reaguju na pozive građana, zahtevamo da Stefanović i Rebić više ne obavljaju ni jednu javnu funkciju odnosno državnu službu u Srbiji.

Zaštitnik građana je u izveštaju iz postupka kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdio da policija nije blagovremeno i efikasno postupala po prijavama građana koji su se 25. aprila 2016. godine u Beogradu žalili na ugrožavanje slobode, bezbednosti i imovine od strane veće grupe osoba maskiranih „fantomkama“. U obrazloženju nalaza istrage Zaštitnika građana se ističe da su propusti policije sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga.

Kako bi se ponovo izgradilo poverenje građana u policiju, koje je ovim propustima značajno urušeno, nephodno je da Sektor unutrašnje kontrole otvori istragu i utvrdi čije su naredbe dovele do nereagovanja policije tokom rušenja u Savamali i da se utvrdi zakonska odgovornost svih u komandnom lancu.

Za kršenje prava građana Srbije na zakonit i pravilan rad policije ne mogu biti odgovorni samo dežurni policijski službenici, koji su prva tačka kontakta za građane, već i njihove starešine i svi pripadnici policije koji su deo komandnog lanca, od šefa beogradske policije, direktora policije i resornog ministra.

Incident sa osobama prikrivenim „fantomkama“ je otkrio niz sistemskih problema na koje MUP već godinama ne uspeva da odgovori – od upravljanja ljudskim resursima, preko unutrašnje kontrole,  do politizacije i još uvek nepostojećeg koncepta policije u zajednici.

(Beogradski centar za bezbednosnu politiku)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.