Sektor NVO vesti

Popravili smo krov, i odbranićemo ga!

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Saopštenje Združene akcije Krov nad glavom:

Združena akcija Krov nad glavom je juče uspešno završila solidarnu akciju izgradnje novog krova na baraci na Vivikovačkom vencu bb, koju su 30. juna porušili huligani po nalogu građevinskog preduzeća Zapadna Srbija. Time je život stanara barake samo delimično normalizovan, budući da je punomoćnik Zapadne Srbije Mateja Tepeš uz podršku policije u subotu 15. jula jasno pokazao da ne odustaje od namere da stanare iseli nasilnim putem, uprkos privremenoj meri Evropskog suda za ljudska prava.

Nakon što je u subotu policija po nalogu Mateje Tepeša privela troje stanara i aktivistu organizacije Marks 21, policijska pratnja koja im je dva dana ranije bila dodeljena zbog opasnosti od novih huliganskih napada je postala sporadična, što samo još vise povećava bojazan da će se napad ponoviti I sumnju u povezanost policije sa preduzećem Zapadna Srbija.

Združena akcija Krov nad glavom će istrajati u zahtevu da opština Rakovica postupi po privremenoj meri Evropskog suda za ljudska prava i obezbedi adekvatan alternativni smeštaj porodicama koje žive u baraci, kao i u zahtevu da se utvrdi pozadina i kazne krivci za huliganski napad na stanare barake. Akcija popravke krova je samo prvi korak u borbi za trajni izlaz Iz teškog položaja u kom se danas nalaze. Popravkom krova, međutim, njima nije omogućen dostojanstven život, jer im je već sutradan Elektrodistribucija isključila struju. Pritisak na stanare ove barake je snažan i upućen sa različitih strana, ali i naša namera da omogućimo da ne izgube krov nad glavom, kako pravo i pravda nalažu.

Združena akcija Krov nad glavom

(Združenu akciju Krov nad glavom su pokrenule organizacije Ko gradi grad, Ne da(vi)mo Beograd, Socijaldemokratska unija, Jednakost, Reci NE Izvršiteljima, 7 zahteva i Marks21)

Komentari (1)

Zoran Markovic

27-07-2017 u 12:46    


Obaveštenje / Demant

Nakon medijske hajke i izrečenih neistina povodom slučaja na Vidikovačkom vencu koje je u svom internet izdanju Vaš internet portal i list preneo kao vest, oglašava se advokat Srećko P. Mitrić punomoćnik Matije Tepeša koji ovim demantijem želi da ukaže na tačno stanje vezano za navedeni događaj:
Moj klijent, Matija Tepeš je punomoćnik firme “Zapadna Srbija” doo koji za objekat na Vidikovačkom Vencu br.14v koji poseduje punomoćje, na osnovu čega može raspolagati kao vlasnik i kao svojom Privatnom Svojinom nad istim objektom.
Takođe, “Zapadna Srbija” d.o.o ima pravo svojine odnosno g.Tepeš, tako da je potpuno neshvatljivo da mediji štite romsku porodicu ( za koju nije utvrđen indentitet pošto nijedan član porodice nema lična dokumenta ) koja je svesno i sa namerom uzurpirala tuđu privatnu svojinu, onda da bi nevladine organizacije JEDNAKOST, Mark21 i romska Respekta zloupotrebljavajući njihov položaj doveo u zabludu širu građansku javnost.

Suština je da je Matiji Tepešu onemogućen ulazak u njegov privatni posed, da ga nevladine organizacije paušalno i bez pravnih sankcija označavaju kao huligana , neonacistu, mafijaša i pri svemu tome moj klijent trpi materijalnu štetu jer je sprečen da koristi i sanira predmetni objekat.
Romska porodica krade struju, vodu , infostan i zadužuje vlasnika objekta za iste.
Da stvar bude još tragikomičnija Matija Tepeš je registrovani pripadnik slovenačke nacionalne manjine , što znači da on u tom svojstvu šalje poruku da u Srbiji očigledno postoje
“ privilegovane nacionalne manjine i etničke grupe “ u koju on zasigurno ne spada.

Moj klijent ovjavljuje lično za Vašu medijsku kuću:
“Republika Srbija je pravna država u kojoj je uživanje privatne svojine neprikosnoveno.
Stoga je neophodno da svi shvate da moraju pošteno raditi i zarađivati pa od tog novca mogu kupiti sebi kuću , auto ili nešto treće…
ostali pripadnici manjinskih grupa poput slovenaca, mađara, rusa, nemaju ovakve hajke niti otimaju imovinu..
Zamislite da se srpske institucije stave na stranu romske etničke zajednice protiv slovenaca ili nekog trećeg? (Što se u mom slučaju desilo sa ispostavom Evropskog Suda u Beogradu koji je blokirao Opštinu Rakovicu da po zakonu okonča iseljenje roma).
Valjda smo svi pred zakonom jednaki, nema veze ko je ko, nego ko je šta i kako stekao.
Na navode da sam navijač i huligan, te predvodim kojekave napade su apsurd, jer sam 5 radnika otišao dvaput do objekta, a njih roma je bilo bar 10,12.. Objekat smo početkom aprila i jula bez otpora roma ili trećih lica, očistili i spremili za ograđivanje, rekonstrukciju i ostalo.
Ali smo sprečeni i nadjačani brojnošću roma i nvo pristalica koje su po uhodanoj šemi sve ovo iscenirali kao napad.
Kada sam tražio intervenciju MUP-a na 192 i patrola stigla na lice mesta, hteli su da me linčuju! Naravno, nisu uspeli jer je policija odmah reagovala i privela NVO pristalicu i 4 ili 5 roma koji su nasrnuli ispred objekta na njih. Ne objavljuju te NVO da sam i ja toga dana doveden u stanicu kao i svi ostali, te pomno i višečasovno ispitivan zbog nemilih događaja“.
U Beogradu dana 21.07.2017.godine

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.