Sektor NVO vesti

Poziv za učešće u istraživanju o posledicama Fejsbuk eksperimenta u Srbiji

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Facebook DislikeKao što ste možda informisani, Facebook je pre oko dve nedelje pokrenuo eksperiment u Srbiji i još pet zemalja, kroz koji je sadržaj svih Facebook stranica (Facebook Page) uklonjen iz primarnog News Feeda (gde ga vide svi korisnici) u takozvani Explore feed (gde ga vide samo korisnici koji kliknu na oznaku Explore Feed). Izuzetak su postovi Facebook stranica za koje je plaćeno reklamiranje, koji ostaju u primarnom News Feedu korisnika. Eksperiment će trajati nekoliko meseci.

Postoji opravdana bojazan da na ovaj način drastično opada vidljivost malih medija i nevladinih organizacija koje koriste Facebook kao primarnu platformu za komunikaciju sa publikom, a koji nemaju novca da plaćaju reklamiranje svojih postova. S druge strane, publika ostaje bez važnih informacija koje dobija od medija i organizacija koje prati na Facebooku.

Grupa za slobodu medija, neformalna platforma koja okuplja nekoliko stotina organizacija, medija i medijskih i novinarskih udruženja, sprovodi istraživanje sa ciljem da utvrdi da li je i u kojoj meri došlo do pada vidljivosti sajtova medija i nevladinih organizacija u Srbiji. Ako se ispostavi da je pad veliki, planiramo pokretanje međunarodne kampanje u kojoj ćemo tražiti izuzeće Srbije iz eksperimenta, odnosno izuzeće stranica medija i nevladinih organizacija. U uslovima kada su veliki mediji u Srbiji uglavnom zatvoreni za informacije i stavove van dominantnog pro-vladinog diskursa, smatramo da je za kvalitet informisanja građana ključno održati dosadašnji stepen otvorenosti društvenih mreža za razmenu informacija.

Molimo vas da se priključite istraživanju i dostavite SHARE fondaciji podatke o posetama svojim sajtovima i Facebook reachu. SHARE fondacija garantuje poverljivost vaših poslovnih podataka.

Upustvo za učešće u istraživanju možete naći na adresi.

Molimo vas da pažljivo pratite instrukcije kako bi podaci mogli biti upotrebljeni za istraživanje.

Sam proces prikupljanja podataka traje do nekoliko minuta. Rok za dostavljanje podataka je utorak, 7. novembar.

Takođe, ako biste razmotrili učešće u eventualnoj kampanji i akcijama kojima se traži izuzeće Srbije iz eksperimenta (poput potpisivanja peticije i slično).

Dodatne informacije o istraživanju možete dobiti na mail info@sharedefense.org.

Takođe, ako biste razmotrili učešće u eventualnoj kampanji i akcijama kojima se traži izuzeće Srbije iz eksperimenta (poput potpisivanja peticije i slično), molimo vas da pošaljete mail na info@zaslobodumedija.rs.

Više o eksperimentu možete pročitati ovde:

http://www.danas.rs/it.29.html?news_id=360155&title=%26quot%3bEksperiment+u+Srbiji+traja%C4%87e+mesecima%26quot%3b

http://www.danas.rs/svet.1160.html?news_id=360086&title=Srbija+me%C4%91u+%C5%A1est+zemalja+u+kojoj+testiraju+Explore+Feed

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2918528/novi-eksperiment-fejsbuka-ko-dobija-a-ko-gubi.html

https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/24/facebook-no-plans-news-feed-change-worldwide

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.