Sektor NVO vesti

Predstavljena dva nova istraživanja u oblasti dostojanstvenog rada

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

fcdFondacija Centar za demokratiju održala je sastanak Radne grupe 17 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na kome je prezentovano istraživanje „Profil radnika zaposlenih preko agencija za zapošljavanje“, autora prof.dr Maje Jandrić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Danila Krivokapića iz SHARE Fondacije, kao i analiza „Statistika i dostojanstven rad – Kritička analiza političkog tumačenja statistike rada“ autorke Sarite Bradaš.

Istraživanje “Profil radnika zaposlenih preko agencija za zapošljavanje” sprovedeno je zahvaljujući Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, i prethodno je već je predstavljeno pred Radnom grupom za izradu Zakona o agencijama za zapošljavanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gde je naišlo na pozitivne komentare.

Tokom drugog dela prezentacije, psihološkinja Sarita Bradaš, predstavila je istraživanje „Statistika i dostojanstven rad – Kritička analiza političkog tumačenja statistike rada“, koja ukazuje na mogućnosti različitog tumačenja statistike rada u zavisnosti od potreba, analizira strukturu nezaposlenosti i tzv. skrivenu nezaposlenost i skrivenu statistiku.

Prezentaciji su, pored Radne grupe 17 NKEU prisustvovali i predstavnici drugih radnih grupa, kao i saradnici i partneri Centra za demokratiju.

Integralnu verziju analize „Statistika i dostojanstven rad – Kritička analiza političkog tumačenja statistike rada“ objavićemo na našem sajtu u narednim danima, dok je u procesu izrade publikacija koja će sadržati istraživanje „Profil radnika zaposlenih preko agencija za zapošljavanje“.

Fondacija Centar za demokratiju, uz podršku Međunarodnog Centra Olof Palme sprovodi projekat „Dostojanstveno raditi u Srbiji – Ka boljoj zaštiti prava zaposlenih kroz saradnju civilnog društva i sindikata“ koji za cilj ima doprinos promociji i primeni standarda dostojanstvenog rada. U sklopu ovog projekta doprinosimo izgradnji kapaciteta naše Radne grupe kroz aktivnosti o kojima ćete naknadno biti obavešteni.

Projekat Dostojanstveno raditi u Srbiji se nadovezuje na prethodno realizovan projekat Centra „Radna prava u Srbiji – Praćenje primene regulative i uvođenje izmena kroz kreativno zagovaranje“, a u okviru koga je sprovedena Analiza efekata primene izmena i dopuna Zakona o radu.

(Fondacija Centar za demokratiju)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.