Sektor NVO vesti

Ratni zločinci nisu heroji

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

86c8ca31-2311-4c9c-a6af-6a6f0db57e97Povodom današnje presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Mladić, Inicijativa mladih za ljudska prava podseća da je došlo krajnje vreme da Srbija počne da se suočava sa sopstvenom prošlošću, umesto što prikriva dokaze i pruža političku podršku ratnim zločincima.

Inicijativa jasno poručuje da ratni zločinci nisu, i ne smeju da budu heroji, da im nije mesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira – nigde u javnom prostoru.
Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici, konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida.
Podsetimo, Republika Srbija je, pred Međunarodnim sudom pravde, proglašena odgovornom za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, zbog toga što nije sprečila genocid, i zbog toga što nije izručila Ratka Mladića Tribunalu u Hagu. Vreme je da Srbija preuzme odgovornost i da pred domaćim sudovima efektivnije sudi osuđenima za ratne zločine, da u obrazovni sistem uvede činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima i da se zauvek prestane sa falsifikovanjem istorije i negiranjem zločina.
(Inicijativa mladih za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.