Sektor NVO vesti

Regionalna mreža radio stanica civilnog sektora

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Udruženje građana „Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin“ iz Niša i udruženje „Naša djeca“ iz Zenice, završili su prvi deo projekta “(Re)connecting a region”. U toku je druga faza projekta – “(Re)connecting a region vol. 2”.

Početak druge faze bio je i povod da udruženje „Super građanin“ ugosti 15 mladih Zeničana iz udruženja „Naša djeca“ i 2 gošće iz švajcarskih radio stanica civilnog sektora – RaBe iz Berna i 3Fach iz Lucerna. Na četvorodnevnom sastanku govorilo se i o važnosti postojanja regionalne mreže radio stanica civilnog sektora.

Rezultat prve faze projekta je omladinska radijska emisija „Zenica-Niš calling“ koja se emitovala svakog drugog utorka u mesecu od 18.30h na „Super radiju“ iz Niša i “Radio Active” iz Zenice. Naredna emisija biće 5. septembra od 18.30h i emitovaće se svakog prvog utorka u mesecu, narednih sedam meseci. U emisiji spajamo dva radijska studija, dva grada i dve države.

Rezultat projekta je do sada su 13 realizovanih emisija u kojima smo povezivali mlade iz Zenice i Niša upravo kroz priče o ljudima, dešavanjima i institucijama iz oba grada. Te priče su nam gotovo uvek pokazivale koliko smo slični i koliko nas toga spaja, ali i koliko je lepote u razlikama među nama.

Posebna vrednost ovog povezivanja je bilo i predstavljanje zeničkih i niških bendova i samostalnih umetnika, koji bi bez ovakve forme veoma teško našli put do potencijalne publike, toliko van gradova i zemalja iz kojih dolaze.

U toku emisija potencirana je i muzika iz svih zemalja u okruženju na jezicima koji su našim slušaocima u velikoj meri razumljivi, kao i najaktuelnija ili tematski izabrana inostrana muzika.

Na kraju, pokazali smo da je, uprkos svim tenzijama i teškim rečima na državnom nivou u celom regionu, u mesecima u toku kojih realizujemo projekat, moguće govoriti i o lepim temama, najčešće uobičajenim temama koje interesuju mlade – i da je za to potrebna, samo dobra volja, minimalna tehnička podrška, korisni saveti iskusnijih i jedan klik na dugme za poziv na Skajpu.

Sve o prethodnim emisijama može se naći na našim sajtovima: www.superradio.rs i activezenica.com.

Projekat “(Re)connecting a region vol. 2” realizuje se uz finansijsku podršku omladinskog programa Istočne Evrope Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) koji sprovodi Švajcarski nacionalni savet mladih (SAJV) u skladu sa mandatnim sporazumom. Mentorke na projektu su novinarke iz Radio 3FACH iz Lucerna i Radio RaBe iz Berna.

(Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.