Sektor NVO vesti

Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Friedrich Ebert organizuju međunarodnu konferenciju „Srbija i Albanija – međuzavisne u razvoju i stabilizaciji“, koja će se održati od 4. do 5. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Međusobno razumevanje između Albanije i Srbije je od strateškog značaja za stabilnost regiona, kao i za evropske integracije Zapadnog Balkana. Konferencija namerava da podstakne javnu raspravu o srpsko-albanskim odnosima i mogućnostima za razvoj mehanizama i modaliteta koji bi ih mogli poboljšati. Jačanje dijaloga i saradnje je ključ za razbijanje predrasuda i straha od „drugog“ ​​među građanima, povezujući ih i time poboljšavajući međusobne odnose dva društva. Stoga je neophodno nadoknaditi nedostatak informacija, otvoriti prostor za suočavanje sa rasprostranjenim predrasudama i stereotipima i poboljšati međusobno prihvatanje i razumevanje, posebno kroz podsticanje rasprave o primerima saradnje civilnog društva, zajedničkih projekata i ekonomske saradnje, kako bi dokazali da je saradnja moguća, kao i da bi se demonstrirale prednosti ekspanzije te saradnje.

Očekuje se da će konferencija dati uvid o dosadašnjem napretku i rezultatima saradnje dve zemalje i doprineti daljem poboljšanju njihovih bilateralnih odnosa, kao i ukupnoj političkoj klimi na Zapadnom Balkanu. Posebna pažnja će biti posvećena ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Vaš doprinos ovoj diskusiji bi bio od velike važnosti za nas i iskreno se nadamo da ćete biti u mogućnosti da prihvate naš poziv.

Na linku se nalazi pozivno pismo i dnevni red konferencije.

Radni jezici će biti srpski i engleski, uz obezbeđen simultani prevod.

(Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Friedrich Ebert)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.