Sektor NVO vesti

U toku je kamp „Sačuvajmo Rit“ u Sremskim Karlovcima

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Pokret gorana Vojvodine poziva na konferenciju za novinare povodom održavanja dva međunarodna volonterska radna kampa „Sačuvajmo Rit“ i „Arboretum“ koji se realizuju istovremeno od 16. do 30.07.2017. u Sremskim Karlovcima. Skup će se održati u utorak, 25.07.2017. sa početkom u 9.00 časova, na lokalitetu „Karlovački dunavac’’ u SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit’’ nadomak Sremskih Karlovaca*.

Organizator kampova je Pokret gorana Vojvodine u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS kroz program „Mladi su zakon“, Opštine Sremski Karlovci, Patrijašije srpske pravoslavne crkve i JP „Vojvodinašume“.

Tokom kampa „Sačuvajmo rit“, 14 volontera/ki iz Srbije, Portugala, Španije, Belgije, Rusije i Češke, rade na uklanjanju invazivnih vrsta biljaka na području Koviljsko-petrovaradinskog rita i time pomažu nesmetan razvoj flore i faune, ali i doprinose unapređenju ekoturističke ponude Sremskih Karlovaca krčenjem pešačke staze duž lokaliteta „Karlovački dunavac“.

Na kampu „Arboretum“ 11 volontera/ki iz Srbije, Španije, Turske, Rusije, Bugarske i Tajvana, rade na unapređenju stanja u kome se nalazi spomenik prirode „Dvorska bašta’ te promovisanje istog kao prostora na kome građani i turisti mogu kvalitetno da provedu svoje vreme u prirodnom okruženju.

Pored radova na pomenutim lokacijama, tokom poslednja dva dana kampa, volonteri i sa jednog i sa drugog kampa će zajedno organizovati aktivnosti koje će doprineti većoj vidljivosti zaštićenih prirodnih dobara u Sremskim Karlovcima, kroz edukativne radionice za decu i mlade, izložbu fotografija i projekcije videa napravljenih tokom kampa, te koncerta koji će organizovati volonteri.

Osim radnog, kamp ima i edukativni karakter. Volonteri su imali prilike da učestvuju na radionicama o istorijskom zančaju spomenika prirode „Dvorska bašta’’, o flori i fauni SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit’’, o herbarijumu Andreasa Volnija, životu pčela i mnogim drugim.

Volonteri raznovrsno i kvalitetno provode slobodno vreme učestvujući u zabavno-edukativnim radionicama koje realizuju lideri kampa – dugogodišnji članovi Pokreta gorana Vojvodine uz podršku i pomoć saradnika iz te organizacije. Pored podrazumevanih aktivnosti koje podstiču interkulturalnu razmenu, te izgradnju i jačanje timskog duha, volonteri kampa će imati priliku da iskuse kako je voziti kanue, upoznaće čari Sremskih Karlovaca i lepote Novog Sada, a pred rastanak uživati u vožnji katamaranom po Dunavu.

(Pokret gorana Vojvodine)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.