Sektor NVO vesti

Uzajamna podrška osuđenih ratnih zločinaca i političkih elita u Srbiji

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Inicijativa mladih za ljudska prava održaće konferenciju za novinare u ponedeljak, 25. decembra, u 13 časova, u Medija centru na kojoj će predstaviti publikaciju pod nazivom “Ratni zločinci u političkom životu: Uzajamna podrška osuđenih ratnih zločinaca i političkih elita u Srbiji”, koja predstavlja pregled državne podrške ratnim zločinima u 2017. godini. Predstavnici Inicijative će se takođe obratiti javnosti i povodom prekršajnog postupka koji je Tužilaštvo povelo protiv Inicijativinih aktivistkinja i aktivista zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin.

Tužilaštvo u Staroj Pazovi prvo je podnelo krivičnu prijavu protiv svih devet aktivista Inicijative koji su bili u Beški, a nakon što je sud odbacio ovu krivičnu prijavu, Tužilaštvo je pokrenulo prekršajni postupak. Prijava je podneta za dela 1) nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje kao i 2) vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča. Važno je napomenuti i da je Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju su povređeni aktivisti Inicijative podneli protiv NN lica, čime se jasno opredelilo i sebe imenovalo za zastupnika ratnog zločinca i onih koji ga podržavaju.

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zbog navodnih prekršaja za koje je zaprećena kazna zatvora od 30 do 60 dana zakazano je za 25. decembar u 8 časova, u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Inđiji.

Aktivisti i predstavnici Inicijative govoriće na konferenciji u Medija centru o ovom slučaju neposredno nakon saslušanja.

Na ovoj konferenciji želimo da posebno ukažemo na činjenicu koja je obeležila 2017. godinu u srpskom političkom kontekstu, a to je podrška najviših državnih zvaničnika i vladajućih političkih partija osuđenim ratnim zločincima. Želeći da ukaže na ovu pojavu, Inicijativa je sačinila kratak pregled izjava i događaja iz prethodnog perioda koji prikazuju koherentnost politike aktuelne vlasti u veličanju ratnih zločinaca, njihovih postupaka tokom ratova devedesetih, kao i politike koja je stajala iza toga.

Podsetimo Inicijativa je od svog osnivanja posvećena borbi protiv slavljenja ratnih zločinaca u javnom prostoru i događaji u 2017. godini samo su intenzivirali tu borbu. Na jednom od tih protesta, u januaru mesecu u Beški, Inicijativa se pištaljkama i transparentom na kome je pisalo “Ratni zločinci da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama” usprotivila tome da osuđeni ratni zločinac, Veselin Šljivančanin, govori u javnim prostorima u okviru predizborne kampanje Srpske napredne stranke. Aktivisti Inicijative su batinama izbačeni iz Doma kulture i razbijen je jedan od njihovih automobila.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovom događaju i prenesete javnosti informacije sa konferencije. Svoj dolazak možete potvrditi na press@yihr.org a za dodatne informacije obratite se: Branka Milojević, PR menadžerka

branka.milojevic@yihr.org.

(Inicijativa mladih za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.