Sektor NVO vesti

Vladavina prava, pristup pravdi

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija „Vladavina prava, pristup pravdi“, organizuje Komitet pravnika za ljudska prava u petak, 20. oktobra 2017. godine, sa početkom u 11:00 časova, u Kući ljudskih prava i demokratije (velika sala), Kneza Miloša 4, Beograd. Održavanje konferencije su podržali Ambasada Kraljevine Holandije i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Organizacija YUCOM proslavlja 20 godina od svog osnivanja te će u uvodnom obraćanju biti dat kratak osvrt na rad YUCOM-a u proteklih 20 godina i iskustva kontinuirane saradnje iz ugla diplomatskih predstavništva, državnih i nezavisnih institucija kao i dugogodišnjih saradnika i članova. Takođe, biće predstavljen izveštaj rada YUCOM-a za period 2016-17.

Druge dve tematske celine biće posvećene pravu na besplatnu pravnu pomoć i Univerzalnom periodičnom pregledu stanja ljudskih prava u Srbiji. Nedostatak odgovarajućeg Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, sve više utiče na ograničenja pristupa pravdi zbog čega najviše ispaštaju sami građani. Učesnici će kroz diskusiju pokušati da daju odgovore koji su ključni problemi u sprečavanju donošenja zakona i da li se kroz dijalog zainteresovanih aktera ovakvo stanje može prevazići.

U okviru Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR), Srbija će početkom 2018. godine dati pregled o unapređenju ljudskih prava u proteklom periodu. Kako u ovom procesu Ujedinjenih nacija organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu, poslednji segment konferencije biće posvećen predstavljanju podrške koju civilno društvo pruža procesu.

Molimo Vas da Vašu prijavu ili prijavu učešća predstavnika Vaše organizacije/institucije pošaljete elektronskim putem do 19. oktobra do kraja radnog vremena na office@yucom.org.rs. Nažalost, nismo u mogućnosti da refundiramo troškove prevoza učesnika/ca.

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

(YUCOM)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.