Sektor NVO vesti

Dan bijelih traka

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Fond za humanitarno pravo (FHP) obeležiće 31. maja 2018. godine Dan bijelih traka postavljanjem instalacije „Prijedor ’92“, autorke Anite Zečić.

Dan bijelih traka obeležava se 31. maja, u znak sećanja na žrtve rata u opštini Prijedor, u periodu od 1992. do 1995. godine. Tog dana 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru naredile su stanovnicima nesrpske nacionalnosti da na prozorima svojih kuća istaknu belu tkaninu, a da pri izlasku iz kuće oko ruke stavi belu traku. Ovo je bio početak kampanje progona nesrba, koji su počinjeni, između ostalog, ubistvom, mučenjem, fizičkim nasiljem, silovanjem, seksualnim zlostavljanjem, konstantnim ponižavanjem i degradiranjem, uništavanjem verskih objekata i masovnim deportacijama. Prema Bosanskoj knjizi mrtvih, tokom rata u Bosni i Hercegovini stradalo je 4.868 Prijedorčana, od čega je 3.819 ubijenih civila. Među prijedorskim civilnim žrtvama 3.515 su Bošnjaci, 186 Hrvati, 78 Srbi i 40 civili drugih nacionalnosti.

Instalacija „Prijedor ’92“ posvećena je svim civilnim žrtvama rata u opštini Prijedor. Nastala je kao reakcija na tišinu o masovnim zločinima nad civilima tog grada i ignorisanje zahteva za dostojanstvenim obeležavanjem njihovog stradanja.

Instalacija će biti postavljena na trotoaru ispred Skupštine grada Beograda (deo uz samu ulicu Nikole Pašića), od 14:00 do 17:00 časova.

Dodatne informacije možete potražiti mailom na office@hlc-rdc.org.

(Fond za humanitarno pravo)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.