Sektor NVO vesti

Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost povodom prezentacije rezultata istraživanja ,,Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“ koje je izvršeno u pet opština u Srbiji, održaće se u utorak 20. februara od 11.00 do 12:30 sati u Pres centru UNS-a, Knez Mihailova 6/3.

Sve češći incidenti vršnjačkog nasilja u Srbiji (pogotovu incidenti vršnjačkog nasilja tokom novembra 2017. godine) podstakli su veće angažovanje države i celokupnog društva na prevenciji nasilnog i ekstremnog ponašanja. Jedan od segmenata koji je bilo potrebno detaljnije istražiti jeste interetnička distanca, interetničko nasilje i esktremizam koji može voditi ka terorizmu u multietničkim zajednicama.

Između ostalog prikazaćemo rezultate koji govore o tome kako se deca odnose prema nasilju, terorizmu, nabavci hladnog i vatrenog oružja, kako se odnose prema drugim nacionalnostima i koliku distancu imaju prema njima.

Istraživački centar za odbranu i bezbednost, u saradnji sa Nansen dijalog centrom Srbija, je pripremio istraživanje koje je imalo za cilj da prikupi podatke od značaja za opšte korisne ciljeve u društvu i pripremu adekvatne strategije budućeg delovanja. Takođe, važno je bilo da dobijemo što više prikupljenih podataka o stavovima mladih kako bi mogli da pripremimo buduće projekte, treninge i rešenja za ovaj problem. Istraživanje je obuhvatilo populaciju osnovne škole (sedmi i osmi razred) i srednjih škola u pet opština u Srbiji. Ukupno je obuhvaćeno oko 900 ispitanika. Istraživanje je urađeno u periodu od decembra 2017. do sredine februara 2018. godine. Ministarstvo prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije je zvanično podržalo ovo istraživanje.

U istraživanju su učestvovale sledeće škole:

  • O.Š. ,,Vuk Karadžić”, Levosoje, opština Bujanovac
  • O.Š. ,,Naim Frašeri“, Bujanovac
  • O.Š. ,,Avram Mrazović“ Sombor
  • Gimnazija ,, Jan Kolar“, Bački Petrovac
  • Gimnazija ,,Svetozar Marković“, Subotica
  • Gimnazija ,, Isidora Sekulić“, Novi Sad.

Na konferenciji će govoriti:

  • Biljana Lajović, Ministarstvo prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije,
  • Miloš Tišma, Istraživački centar za odbranu i bezbednost
  • Tatjana Popović, Nansen dijalog centar Srbija.

(Istraživački centar za odbranu i bezbednost)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.