Sektor NVO vesti

Kontroverze vezane za UNDP projekat „Biti LGBT u istočnoj Evropi“ od pola miliona dolara

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Gej lezbejski info centar ima potrebu da alarmira domaću i međunarodnu javnost i nadležne organe povodom niza kontroverznih i frapantnih postupaka vezanih za implementaciju UNDP-ovog projekta „Biti LGBT u istočnoj Evropi“ podržanog od strane USAID-a.

U izveštaju o realizaciji projekta koji je dostupan javnosti na sajtu UNDP-a mogu se naći tvrdnje koje obmanjuju javnost, ali i niz kontroverznih stavki po pitanju raspolaganja sredstvima projekta.

Na primer:

Više od pola vrednosti budžeta projekta koji iznosi 499.856 dolara utrošeno je na plate zaposlenih na projektu i to uglavnom na koordinaciju, a samo negde oko 10% je utrošeno na proizvode koji su ništa drugo nego reciklaža postojećih informacija prikupljenih od LGBT organizacija koje rade u Srbiji i regionu.

Budžet od skoro pola miliona dolara je više nego što ceo region zapadnog Balkana dobije za LGBT pitanja za godinu dana, dok su ta sredstva dodeljena UNDP-u, organizaciji koja nema kompetencije niti značajan merljivi uspeh u radu sa LGBT tematikom.

Najveći deo budžeta od 115.000 dolara je utrošen na platu koordinatora projekta čiji lik i uloga ostaju nepoznati pošto ga niko nije sreo. Ovo je posebno gnusan podatak u svetlu činjenice da je u regionu gde se projekat implementirao prosečna plata 400 dolara.

Čak 80.000 dolara je utrošeno na dvodnevni seminar koji je održan u zgradi UN na Novom Beogradu.

Izrađen je sajt od 15.000 dolara koji je kreirala Regionalna organizacija za LGBTI prava ERA koji nema nikakvu jasnu funkciju, gde su njegove sadržaje uglavnom obezbedile lokalne nevladine organizacije, te ostaje nejasno opravdanje za tolika utrošena sredstva.

Za sumu od skoro pola miliona dolara urađena su četiri izveštaja, dvodnevna konferencija i sajt!

Ali, na stranu neprimereno bahaćenje odobrenim sredstvima, ono što je mnogo veći problem jeste da skoro nijedan od projektnih ciljeva odnosno rezultata koji su izlistani u izveštaju nije ostvaren u značajnoj meri, bar ne u Srbiji, proizvedeni podaci na projektu su u stvari reciklirane postojeće lako dostupne informacije. Projekat je imao cilj da ojača kapacitete civilnog društva i države za rad na LGBT temama, ali ne postoje dokazi da je projekat bio uspešan u tome!

Po uvidu u ove podatke prvenstveno je kontaktiran UNDP gde su zatražena pojedinačna objašnjenja. Pošto UNDP nije mogao da ponudi relevantno objašnjenje kontaktirana je ambasada Sjedinjenih Američka Država u Beogradu i lokalni USAID sa kojima je održan sastanak na kome nisu osporeni naši nalazi te je sastavljen izveštaj za nadležne u Vašingtonu. Na žalost od tada je prošlo četiri meseca gde niko od aktera nije demonstrirao na koji način će osigurati da se ovo neće ponoviti te kako će se rešiti nastala šteta.

Ovakvo postupanje međunarodnih organizacija ima dugoročne posledice jer se usled nedostatka sistema odgovornosti stimulišu korupciju u sferi razvojnih projekata, povećava nezadovoljstvo građana koji ne osećaju efekte razvojnih projekata, napušta finansiranje projekata koji su zasnovani na realnim potrebama građana već se podržavaju projekti usmereni na bogaćenju ili održavanju nepotrebnih struktura i organizacija, urušava demokratsko društvo jer se otima mandat lokalnih organizacija i prenosi na međunarodne bez relevantnih stručnih znanja i veština, a falsifikovanjem izveštaja stvara se apsurdno lažna slika o stvarnom položaju i potrebama LGBT građana.

Verujemo da ukoliko se ne stane na put ovakvom postupanju, bilo ono zaista krivične prirode ili samo duboko nemoralno i neprofesionalno, nema razloga da se ovakva situacija ne ponovi samo sledeći put na mnogo većem nivou ili se možda već dešava. Stoga apelujemo na javnost, organizacije i nadležne organe da zahtevaju odgovornost od UNDP-a i drugih lica uključenih implementaciju projekta.

(Predrag Azdejković, Gej lezbejski info centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.