Sektor NVO vesti

Međunarodni dan nestale dece

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

ASTRA  poziva da se pridružite na obeležavanju 25. maja – Međunarodnog dana nestale dece, koji se obeležava u parku Tašmajdan (blizu crkve Svetog Marka) priredbom „Skroz dečije“, sa početkom u 16 časova. Mališani će imati priliku da gledaju i slušaju nastupe plesne grupe Dance Factory, učesnike/ce Pinkovih zvezdica, recitacije dečijih pesmica, a program će upotpuniti animator Cirkusfere klovn Pucko. Aktivistkinje ASTRE će razgovarati sa odraslima u cilju prevencije nestanaka dece, različitih oblika eksploatacije, i trgovine ljudima.

Od 2012. godine do danas ASTRA je primila preko 2000 poziva putem Evropskog broja za nestalu decu, u vezi sa različitim vrstama nestanaka dece. Tokom 2017. godine putem ovog broja primljeno je 11 prijava nestanaka dece: 8 devojčica i 3 dečaka. Od ovog broja, 10 dece su državljani Srbije, a 1 dete strani državljanin. Za šestoro dece Evropski broj za nestalu decu u Srbiji je dobio informaciju da su pronađena, a potraga i dalje traje za troje dece. Za dvoje dece nemamo povratnu informaciju.

Poslednji podatak koji smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova se odnosio na prvu polovinu 2017. godine kada je broj nestanaka dece iznosio preko 400, dok se na osnovu iskustva iz prethodnih godina može reći da se na godišnjem nivou prijavi preko 1000 različitih vrsta nestanaka dece. Nažalost, Mup nije dogovorio na zahtev za dostavljanje najnovijih podataka.

Prema podacima Mreže evropskih brojeva za nestalu decu, kao i prema podacima policije, najčešće vrste nestanaka su deca koja beže od kuće ili iz domova za decu bez roditeljskog staranja/hraniteljskih porodica, dok je procenat otete dece ispod 10% od ukupnog broja nestanaka, iako u medijima najčešće čujemo za ovakve slučajeve. Međutim, ASTRA se zalaže i konstantno apeluje na policijske organe da bez obzira na vrstu nestanka, u potragu bi trebalo da se krene odmah, upravo iz razloga što su deca nezaštićena i mogu biti u riziku od različitih oblika eksploatacije i zlostavljanja.

Ovim putem vas podsećamo i na društveni eksperiment koji je ASTRA sprovela u prethodnom periodu, a koji je dostupan na sledećem linku. Ovim videom smo želeli da informišemo roditelje o različitim rizicima kojima njihova deca mogu biti izložena, kao i načinima zaštite.

U narednom periodu ASTRA će nastaviti da zagovara uvođenje sistema alarmiranja javnosti, poznatijeg u Evropi kao Child Alert, kojim bi se i građani/ke uključili u potrage za nestalom decom, pogotovo kada su u pitanju kategorije dece koja su žrtve kriminalnih otmica.

Očekujemo vas sve 25. maja u parku Tašmajdan. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Katarini Ivanović - ki@astra.rs.

(ASTRA)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.