Sektor NVO vesti

MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Fond za humanitarno pravo poziva na otvaranje izložbe „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“, 19. marta u 19:00 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Kroz video materijale i odabrane dokumente, izložba prikazuje kako je zločine počinjene tokom oružanog sukoba na Kosovu istražio, rekonstruisao i procesuirao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ona predstavlja činjenice o zločinima srpskih vojnih i policijskih snaga nad albanskim stanovništvom počinjenim 1999. godine, kao i o zločinima OVK iz 1998. godine.

Izložba o ratu na Kosovu[12005]Prilikom otvaranja biće održana diskusija u kojoj će učestvovati i jedan od članova tužilačkog veća u slučaju Šainović i drugi, gdin Tomas Hanis. Tako ćemo iz prve ruke moći da čujemo kako je tekla istraga i sudski proces u ovom predmetu, šta je utvrđeno u pogledu odgovornosti Srbije za zločine na Kosovu, i ko su bili planeri i počinioci zločina.

Drugog dana izložbe moći ćete da slušate o činjenicama koje su utvrđene pred Haškim tribunalom u predmetima Haradinaj i drugi i Limaj i drugi. Osvetlićemo i odgovor na pitanje zašto i pored zaključaka o zločinima počinjenim od strane OVK glavni komandanti te vojske nisu osuđeni.

Trećeg dana izložbe posetite javni čas o zločinima srpskih snaga na Kosovu, koji će držati Nemanja Stjepanović, jedan od najboljih poznavaoca rada Haškog tribunala u Srbiji. On će prikazati razvoj krize na Kosovu i činjenice koje je Sud utvrdio u pogledu učešća srpskih snaga u zločinima, te objasniti na osnovu čega se došlo do zaključka o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata vlasti Slobodana Miloševića sa ciljem etničkog čišćenja Kosova 1999. godine.

U ponedeljak, 26. marta, učestvujte u razgovoru sa Sarandom Bogujevci, ćerkom Sale i sestrom Špetima i Špenda koji su ubijeni 28. marta 1999. godine u Podujevu. Saranda, tada 13-godišnja devojčica, je takođe bila streljana ali je preživela masakr i od tada se bori za pravdu i saznavanje istine o zločinu u kojem je stradala njena porodica.

Izložba će biti zatvorena 28. marta, projekcijom višestruko nagrađivanog filma „Dubina dva“.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano nekoliko pratećih događaja koji su otvoreni za sve zainteresovane građane/ke. O svim detaljima možete se informisati putem info postera koji je u prilogu.

Nadamo se da ćete biti u prilici da prisustvujete otvaranju izložbe, i/ili nekom od pratećih događaja. FHP stoji na raspolaganju za pojedinačno ili grupno vođenje kroz izložbu, u terminu van pratećih događaja.

(Fond za humanitarno pravo)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.