Sektor NVO vesti

Oslikavanje slobode

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

mural1Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima se obeležava 30. jula i ASTRA je tim povodom započela akciju „Oslikavanje slobode“ kako bi informisala lokalne zajednice o postojanju trgovine ljudima u Srbiji, oblicima eksploatacije i načinima prevencije. U proteklih nekoliko dana, uz pomoć umetnika iz Čačka, izradili smo murale sa preventivnim porukama i ilustracijama sa ciljem da građani/ke reaguju na činjenicu da se eksploatacija događa u Srbiji i da se može svakome desiti.

U poslednjih nekoliko godina, godišnje se zvanično prepozna oko 50 žrtava trgovine ljudima u sistemu socijalne zaštite, ali se procenjuje da je siva brojka žrtava mnogo veća. Prema zvaničnim podacima, za prvih šest meseci 2018. godine identifikovano je 28 žrtava trgovine ljudima. Od početka nastanka ASTRA SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, primljeno je 35 000 poziva i pružena je pomoć za 502 žrtve trgovine ljudima. Međutim, ASTRA SOS telefon ima i preventivnu funkciju, tako da 1/3 poziva dolazi od građana/ki koji proveravaju poslovne ponude za rad u zemlji ili inostranstvu.

U narednom periodu akciju ćemo nastaviti u drugim gradovima Srbije, da jakim, upečatljivim bojama i porukama šaljemo poruku sugrađanima/kama da smo svi odgovorni i svi možemo da doprinesemo smanjenju broja žrtava trgovine ljudima i suzbijanju ovog globalnog problema. Infromacijom do prevencije, prijavom sumnje na trgovinu ljudima do pomoći i podrške.

(ASTRA)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.