Sektor NVO vesti

Oslobađajuća presuda protiv pripadnika jedinice „Simini četnici“

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Fond za humanitarno pravo poziva na konferenciju za štampu povodom presude Apelacionog suda u predmetu „Skočić“, 6. jula 2018. godine u 11:00 časova, Velika sala Medija centra.

Apelacioni sud u Beogradu je 26. juna 2018. godine objavio presudu kojom je potvrdio oslobađajuću presudu protiv pripadnika jedinice „Simini četnici“ za rušenje džamije i za ubistvo 27 romskih civila u selu Skočić (Zvornik, BiH) u julu 1992. godine, dok je u odnosu na optužene Zorana Alića, Zorana Đurđevića i Tomislava Gavrića presudu preinačio i osudio ih na kaznu zatvora zbog silovanja i nečovečnog postupanja prema tri oštećene / zaštićene svedokinje.

Fond za humanitarno pravo će na konferenciji za štampu koja će se održati u petak 6. jula 2018. godine u 11h u Velikoj sali Medija centra javnosti predstaviti tok sudskog postupka u predmetu Skočić od 2010. godine do danas, osnovne nalaze i nedostatke presude Apelacionog suda u Beogradu, kao i glavne probleme u procesuiranju kompleksnih predmeta ratnih zločina pred sudovima u Srbiji.

Na konferenciji će govoriti:

• Ivana Žanić, koordinatorka pravnog tima FHP-a

• Marina Kljaić, punomoćnica oštećenog Zije Ribića

• Zijo Ribić, koji je kao osmogodišnjak preživeo streljanje Roma u Hamzićima od strane pripadnika jedinice „Simini četnici“

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

(Fond za humanitarno pravo)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.