Sektor NVO vesti

Predlog za nove aktivnosti CIVIS-a

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Jedan od glavnih problema lokalnih nevladinih organizacija je nedostatak sredstava za finansiranje projekata, a pored toga evropski fondovi ostaju neiskorišćeni zbog nedovoljnog poznavanja procesa apliciranja ili resursa za apliciranje.

Kako je CIVIS osmišljen kao platforma za povezivanje balkanskih nevladinih organizacija i evropskih institucija, ideja nam je da se CIVIS postavi kao specijalista za pomoć pri dobijanju evropskih fondova. Trenutno tu vrstu usluga nude konsultantske kompanije koje skupo naplaćuju tu vrstu savetovanja.

Konkretno, CIVIS bi zaposlio stručnog generalnog menadžera sa dugogodišnjim iskustvom u pisanju projekata i dobijanju finansiranja od evropskih fondova. Generalni menadžer bi bio zadužen da:

• izabere najozbiljnije projekte od nevladinih organizacija koje će izraziti interes;

• savetuje izabrane organizacije da adaptiraju svoj projekat, kako bi se maksimalizovala šansa dobijanja finansiranja;

• napiše projekat u saradnji sa nosiocem projekta, na način koji će ispunjavati sve kriterijume evropskih fondova.

Bitno je napomenuti:

• Sfera dejstvovanja bi bila strikno limitirana na evropske fondove i na nevladine organizacije iz čitavog regiona jugoistočne Evrope;

• CIVIS ne bi garantovao, niti bi mogao da garantuje, da će se finansiranje dobiti, ali naša bi uloga bila da ispunimo sve uslove kako bi se maksimalizovala šansa uspeha pri dobijanju fondova;

• CIVIS bi učestvovao samo kao savetnik u procesu apliciranja, ali se nigde ne bi pojavljivao u aplikaciji, niti učestvovao u projektu nakon dobijanja finansiranja.

CIVIS bi i dalje radio kao neprofitna organizacija i ne bi naplaćivao svoje usluge, ali bi primao određeni procenat dobijenih fondova u slučaju uspeha, kao naknadu za pokrivanje svojih troškova. Na taj način bi se ta aktivnost mogla sama finansirati.

Generalni menadžer bi primao fiksnu platu, kao i bonus za svako dobijeno finansiranje. Radio bi u Beogradu sa timom od tri osobe.

Prednosti ove aktivnosti su po našem mišljenju:

• Održivost;

• Podrška mnogim projektima, tj. veći doprinos nego da CIVIS samostalno razvija nove projekte;

• Merljivi rezultati;

• Aktivnost se može organizovati sa relativno malim resursima;

• Umrežavanje sa mnogim nevladinim organizacijama sa kojima se s vremenom mogu sklopiti partnerstva i razvijati samostalni projekti.

NVO CIVIS moli za kratko (makar u jednoj rečenici) mišljenje o tome da li je ovaj vid usluge potreban na ovim prostorima. Svaki odgovor bi nam mnogo značio kao smernica našem daljem delovanju. Mišljenje pošaljite na email: ladailic@gmail.com.

(CIVIS)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.