Sektor NVO vesti

Romski informativni centar Kragujevac obeležio Svetski dan Roma

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Kvalitetnije obrazovanje i bolje uključivanje Roma u sve segmente lokalne zajednice su u fokusu RIC-a Kragujevac. Ovo je naglašeno na svečanom skupu održanom u skupštini grada Kragujevca povodom Svetskog dana Roma.

ricU oblasti obrazovanja učinjen je najveći pomak kada je reč o boljem položaju Roma u prvoj srpskoj prestonici, rekla je direktorka RIC-a Kragujevac, Rozalija Ilić. Ona je naglasila da je, nakon tri decenije angažovanja na senzibilizaciji javnosti na razumevanju i kvalitetnijem prihvatanju romske zajednice, zadovoljna saradnjom sa lokalnom samoupravom Kragujevca. U želji da međusobna saradnja bude još svrsishodnija, Romski informativni centar je ove godine, po prvi put, ustanovio nagrade za predstavnike institucija, organizacija i pojedince koji su na poseban način doprineli boljitku i medijskoj vidljivosti Roma. Među dobitnicima novoustanovljene nagrade „Zlatni točak“ su: Ivanka Rakonjac za podršku u sprovođenju stručnih obuka u oblasti pisanja biznis planova, Snežana Rajevac, direktorka OŠ “19. oktobar“ u Maršiću za izuzetan doprinos za uvođenje romskog jezika kao nastavnog predmeta, Nevena Šimšić, direktorka OŠ “Dragiša Luković Španac“ za postignute rezultate u okviru projekta obrazovanja odraslih “Druga šansa“, za izuzetnu medijsku promociju novinarka Ivana Retas, Zoran Ranitović, direktor OŠ “21. oktobar“ i autor romana “Drugarstvo“ koji na afirmativan način u svojoj knjizi piše o romskoj zajednici, za dugogodišnju kreativnu i uspešnu saradnju, Valentina Grbić, psiholog u OŠ „Dragiša Mihailović“ i, Tanja Pavlović iz predškolske ustanove „Đurđevdan’’, predstavnici grada Kragujevca, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Ivana Obradović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damjanović, za kontinuiranu podršku kao i institucije poput Nacionalna služba za zapošljavanje, Centra  za socijalni rad “Solidarnost“.

Ove godine u pripremi je novi Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma koji će stupiti na snagu 1. januara 2019. godine i važiće naredne tri godine, najavio je u ime lokalne samouprave Kragujevca prof. dr Nedeljko Manojlović. Povodom Svetskog dana Roma upriličeno je nekoliko dečijih priredbi i izložba likovnih radova „Drugarstvo, to smo Ti i Ja“ kojima se ukazuje na važnost ravnopravnosti i međusobnog kreativnog druženja srpske i romske dece. Tim povodom, RIC Kragujevac nagradio je zahvalnicama preko 80 učesnika iz školskih i predškolskih ustanova sa teritorije grada Kragujevca koje su dale doprinos ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana Roma.

Organizator manifestacije je Romski informativni centar, Kragujevac uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Skupštine grada Kragujevca.

(Romski informativni centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.