Sektor NVO vesti

U znaku obezbeđivanja održivog finansiranja SOS telefona u borbi protiv nasilja nad ženama

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Nizom „narandžastih“aktivnosti tim SOS telefona Vranje obeležio je ove godine Narandžastu kampanju UN, gobalnu kampanju „16. Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U fokusu napora da se suzbije nasilje nad ženama i devojčicama jeste obezbeđivanje održivog finansiranja borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, obezbeđivanje dovoljno sredstava za zaustavljanje nasilja, za zbrinjavanje žrtava nasilja, kao i promene u životima žena i devojaka.

Tim SOS telefona je u okviru Kampanje dostavio gradskoj upravi grada Vranja inicijativu za dopunu Odluke o socijalnim uslugama, čime bi socijalna usluga SOS telefon dobila status lokalne socijalne usluge, a u skladu sa Istanbulskom Konvencijom, Zakonom o socijalnoj zaštiti I drugim važećim dokumentima RS. Takođe, naše aktivnosti su ove godine bile usmerene I na zagovaranje da budžet grada Vranja u 2019. bude rodno odgovoran budžet (što nije). Jedina smo OCD koja se uključila u ovaj proces I dostavile smo blizu 300 predloga građanki/a da jedan od planiranih projekata za finansiranje u 2019. bude SOS telefon Vranje. SOS telefon Vranje radi neprekidno 16 godina I u procesu je licenciranja socijalne usluge.

Narandžastu kampanju smo završile 10. Decembra, Okruglim stolom o značaju unapređenja lokalne socijalne usluge SOS telefon Vranje, koji smo posvetile pre svega lokalnim donosiocima odluke grada Vranja.

Prisutnima su se obratile naše profesorice Dr Slobodanka Konstantinović Vilić, redovna profesorka Pravnog fakulteta u Nišu u penziji, koja je govorila o pružanju neophodnih mera zaštite I specijalizovanih usluga podrške žrtvama nasilјa osnivanjem SOS telefona prema Istambulskoj konvenciji I Prof. dr Nevena Petrušić, Pravni fakultet Univerziteta u Nišu koja je govorila o

SOS telefonu za žene žrtve nasilјa – usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalne samouprave: zakonski osnov i pravni okvir.

“Drvo ljudskih prava” je i ove godine bilo dostupno građankama/ima Vranja da se podsetimo koja su naša prava, a u skladu sa Univerzalom Deklaracijom UN o ljudskim pravima, koja je ove godine obeležila jubilarnih 70 godina postojanja.

Mi čekamo odgovore I konačne odluke gradske uprave Vranja.

Aktivnosti realizovane u okviru redovnog rada SOS telefona I uz podršku: Fondacija Oak, Trag, UNDP, SwissPRO-UNOPS, grada Vranja.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.