Sektor NVO vesti

Združeno protiv ambrozije!

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Ekološki pokret Vrbasa još jednom je okupio i organizovao zajedničku akciju košenja, ovaj put na prostoru Treće mesne zajedice u Vrbasu.

38872943_1885165711560852_3273455237846794240_oUčesnici akcije bile su mehanizovane ekipe Karneksa, Vitala, Šećerane Bačka, pp Sava Kovačević, Komunalca, DP Bačka i Voda Vojvodine. Pokošeno je oko 10 ha korova oko Šlaisa, od kojeg je gotovo 50% bila ambrozija, pomoćni fudbalski tereni i zelene površine oko regionalnog puta ka industrijskoj zoni u Vrbasu.

Sigurni smo da će ovo košenje preventivno ublažiti alergijske tegobe građana osetljivih na polen ambrozije, koji žive na ovom području a posebno mnogobrojnim izletnicima i kupačima koji koriste Šlais za opuštanje i rekreaciju. Usput smo inspekciji prijavili nekoliko divljih deponija šuta koje je košenje otkrilo a deo akcijaške ekipe pokupio je 30-tak džakova razbacanog smeća. Na žalost ostalo je barem još toliko! Taj prostor su volonteri EPV u dva maha već čistili ove godine!

Zahvalni smo svim učesnicima na važnom poslu kojeg su obavili i još jednom pokazali kako se sa malo dobre volje mogu rešavati veliki problemi! Na molbu nekoliko građana pokosili smo im javni prostor ispred kuća, uz glasne žalbe da je lokalna samourpava proširila prostor prve poreske zone gotovo na ceo grad, čime je samo povećala poresku osnovicu već opterećenim kućnim budžetima građana dok je usluga održavanja zelenih površina ostala ista – tj. gotovo nikakva! Ove godine dobili smo vanredno mnogo prijava zakorovljenih javnih i privatnih površina pod ambrozijom!

Građani gotovo listom nisu zadovoljni kako se održavaju zelene površine izvan užeg centra grada i ehom inspekcije na prijave zakorovljenih površina! Svakako ćemo na kraju godine proveriti kako se trošio zeleni dinar u Opštini Vrbas! Na žalost, iako daleko najaktivnije udruženje, od lokalne samourpave ove godine nemamo podršku!

Akciju su pomogli Ministarstvo zaštite životne sredine, Industrija mesa Karneks, restoran Jesenjin. Akcija je deo naše kampanje „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu“, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, kojeg sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

(Ekološki pokret Vrbasa)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.