Sektor NVO vesti

Mit ili realnost: Da li je rad na digitalnim platformama posao budućnosti ili recept za preživljavanje?

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Centar za istraživanje javnih politika upravo je okončao istraživanje:“Gig ekonomija u Srbiji: ko su digitalni radnici i radnice iz Srbije i zašto rade na globalnim platformama?”.

Srbija je po broju radnika na globalnim onlajn platformama kroz tzv. ,,masovni rad” već godinama u samom vrhu zemalja u svetu. Na ovu „tihu revoluciju“po prvi put je ukazala Svetska banka u svom izveštaju za 2015. godinu. Srbija je, zajedno sa Rumunijom, svrstana u vodeće zemlje u svetu i u Evropi po procentualnom učešću onlajn radne snage u odnosu na ukupan broj stanovnika, i u odnosu na ukupnu radnu snagu u zemlji.

Koristeći različite merne tehnike, istraživači kontinurano dolaze do sličnih rezultata: Indeks onlajn rada (Online Labour Index – OLI)3 Oksfordskog instituta za internet, pokazuje da je Srbija u decembru 2018. godine bila na desetom mestu u svetu, a na četvrtom u Evropi po obimu radne snage u digitalnom radu Istovremeno, u članku posvećenom proceni veličine globalnog tržišta onlajn frilensinga za 2018. godinu navodi se da Srbija zauzima jedanaesto mesto u svetu po broju digitalnih radnika i predstavlja zemlju u kojoj je digitalni rad najrasprostranjeniji mereno po glavi stanovnika. Srbija, prema ovom izvoru, ima 3.52 digitalna radnika na 1.000 stanovnika, u poređenju sa 1.72 radnika u u Sjedinjenim američkim državama, kolevci gig ekonomije. Tokom 2018. godine, CENTAR je sproveo istraživanje o profilima i socio-ekonomskom statusu radnika i radnica iz Srbije koji rade na globalnim digitalnim platformama. Pošto je ovo nova tema širom sveta pa tako i u Srbiji, cilj ovog projekta je da skrene pažnju javnosti, nacionalnih aktera i kreatora javnih politika na položaj digitalnih radnika, i da zagovara uvođenje politika u oblasti rada i zapošljavanja.

Ovakve karakteristike čine Srbiju veoma interesantnom članicom globalne zajednice digitalnih radnika, a u isto vreme nameću potrebu za proučavanjem ovog fenomena u okvirima nacionalne ekonomije, sa fokusom na tržište rada i skrivenu zaposlenost koja dominira u digitalnom radu u Srbiji i u ostalim zemljama u razvoju.

Ova prva studija takve vrste u Srbiji odgovara na pitanje ko su digitalni radnici iz Srbije koji učestvuju u masovnom radu i kakav je njihov socio-ekonomski položaj u društvu. U isto vreme, ovo eksplorativno istraživanje po prvi put sagledava poštovanje principa dosto-janstvenog rada u Srbiji u kontekstu digitalnog rada i digitalizacije. Ako rad na onlajn platformama zaista nagoveštava promene koje će digitalizacija i digitalne tehnologije imati na sferu rada i celokupno društvo, kako mnogi istraživački i akademski krugovi danas tvrde, ova perspektiva je veoma bitna jer omogućava kritičko sagledavanje dobrobiti svih radnika i kvaliteta zapošljavanja uopšte, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti.

Na linku se nalazi siže studije :“Gig ekonomija u Srbiji: ko su digitalni radnici i radnice iz Srbije i zašto rade na globalnim platformama?”.

Ukoliko Vas ova tema zainteresuje možete kontaktirati naše istraživačice Branku Anđelković, Jelenu Šapić i Milicu Skočajić na e mail office@publicpolicy.rs.

 

CENTAR za istraživanje javnih politika

Kancelarija: Makedonska 21/V

office@publicpolicy.rs

www.publicpolicy.rs

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.