Sektor NVO vesti

Predstavljeno istraživanje ,,Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije”

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Tribina povodom publikovanja istraživanja ,,Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane’’, održana je u četvrtak, 21. februara, u prostorijama EU Info Centra.

Na samom početku, Marija Stevuljević, PR menadžer EU Info Centra je podsetila da je Srbija od 2018. godine ravnopravni učesnik IPARD programa te predstavila načine putem kojih se poljoprivrednici mogu o istom informisati.

Saša Petrović, istraživač i saradnik Ama Centra, izneo je glavne nalaze istraživanja “Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane”. Prehrambeni suverenitet u srž svog delovanja stavlja mala poljoprivredna gazdinstva, koji, u postojećem kontekstu sistema proizvodnje hrane, moraju da se ’’bore’’ sa velikim proizvođačima i poljoprivrednim gigantima. Ističe da jedan od načina rešavanja problema održivosti malih poljoprivrednika može biti i koncept direkte međusobne razmene između malih poljoprivrednika i potrošača. Takva razmena bi proizvođačima omogućila bolju ekonomsku stabilnost, a potrošačima da znaju od koga i kakvu hranu kupuju.

Dragana Đorđević, koja je pre desetak godina odlučila da se zaputi iz Beograda za Kosjerić i sa mužem pokrene poljoprivrednu proizvodnju, govorila je o svojim tadašnjim i sadašnjim iskustvima. Ističe da postoje problemi sa kojima se u svojoj proizvodnji suočavaju, poput: nedovoljnih finansijskih sredstava za zaštitu od vremenskih nepogoda kao i nemogućnosti da žive samo od poljoprivredne proizvodnje, ali da odrastanje njene dece u ruralnom okruženju i kvalitet života koji to omogućava ’’nema cenu’’. Nastavlja da se ’’bori’’ i poziva sve male poljoprivrednike da istraju a potrošače da ih podrže.

Jasmina Nikitović – Stojičić, autorka i urednica emisije Znanje imanje, istakla je važnost ’’vaganja’’ između pozitivnog i negativnog. Iako postoji mnogo izazova sa kojima se suočavaju mali poljoprivrednici, pozitivne strane života i rada u ruralnom okruženju ih nadomešćuju, jer je u današnje vreme privilegija živeti u zdravom okruženju, disati čist vazduh i jesti kvalitetnu hranu. Poklonila je Ama Centru knjigu ,,Zvezdobrojci’’ autorke Aleksandre Ninković Tašić, koja kroz odlomke iz biografija Milutina Milankovića, Nikole Tesle i Mihaila Pupina naznačava pozitivne strane odrastanja i života na selu.

Božidar Dimić, projekt menadžer Ama centra, predstavio je projekat Growing Growers, na kojem Ama Centar radi od oktobra 2018. godine, a stavlja u fokus mlade poljoprivrednike (od 18 do 30 godina). Mladi poljoprivrednici se najčešće suočavaju sa nedostatkom finansijskih sredstava i pristupu tržištu, a česte promene zakonodavnog okvira i komplikovana papirologija ne doprinose njihovoj održivosti. Navedeni problemi uzrokuju starenje u ruralnim oblastima jer se sve više mladih odlučuje za napuštanje poljoprivrede i preseljenje iz sela u grad. Više o projektu možete saznati putem sajta: growinggrowers.amacentar.org

Ama Centar, pokrenuviši temu prehrambenog suvereniteta, želi da ukaže na značaj malih i mladh poljoprivrednika, kao i da doprinesemo njihovoj održivosti. U tom smislu, pozivaju sve mlade poljoprivrednike (18-45) zainteresovane za direktnu prodaju da se jave kako bismo ih uključili u buduće aktivnosti koje imaju za cilj njihovo osnaživanje.

Istraživanje ,,Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane’’ možete preuzeti ovde.

(Ama Centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.