Sektor NVO vesti

Studenti sa Zapadnog Balkana spremni da se aktivno uključe u reforme

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Studenti, mladi stručnjaci i naučnici okupili su se u Danilovgradu u Crnoj Gori na prvom regionalnom kursu POLITEIA Škole za mlade sa Zapadnog Balkana, od 1. do 6. aprila 2019. godine. POLITEIA Škola se održava u sklopu projekta “Mladi Balkana za Evropu”, regionalne inicijative 14 organizacija iz regiona, EU i Turske, a koji podržava Evropska unija i Balkan Trust for Democracy.

Ukupno 25 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Kosova* odabrani su kroz otvoreni konkurs koji je distribuiran fakultetima, nevladinim organizacijama i na društvenim mrežama. Tokom trajanja kursa, učesnici će steći znanja u oblasti evropskih integracija, reformi i monitoringa, kao i o potencijalu za povećanje učešća mladih, a sve to kroz interaktivnu metodologiju nastave koja podrazumeva radionice, predavanja i timski rad.

Teme koje se obrađuju na Politeji a posebno se tiču mladih iz regiona su vladavina prava, borba protiv korupcije i socio-ekonomski razvoj.

“Želimo da kroz rad učimo i podelimo svoja iskustva sa mladima u regionu. Dijalog je od posebne važnosti za region, posebno dijalog među mladima. Očekujem da izgradimo prijateljsku mrežu i naučimo kako da budemo aktivniji u praćenju onoga što naše vlade rade”, rekla je jedna od učesnica kursa iz Albanije.

Regionalna Škola POLITEIA zasnovana je na dve decenije iskustva sa POLITEIA Školom za demokratiju i civilno društvo, sa skoro 2000 polaznika, koju je kreirala Fondacija Centar za demokratiju. Prvi kurs Škole održan je 1997. godine u Srbiji tokom velikih građanskih i studentskih protesta, kada su studenti imali priliku da steknu znanja o demokratiji i evropskim vrednostima. Škola je prepoznata kao jedan od vodećih programa neformalne edukacije na Zapadnom Balkanu zbog posebne metodologije odabira studenata, odličnog izbora predavača i moderatora, kao i zbog inovativne metodologije rada.

Pratite najzanimljivija predavanja i radionice sa regionalne POLITEIA Škole na Facebook, Twitter i Instagram profilu @Centaronline, kao i na stranici projekta Mladi Balkana za Evropu www.alda-balkan-youth.eu/Youth-Compact.

(Fondacija Centar za demokratiju)

(*Kosovo under UNSCR 1244/99)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.