Monitoring bužeta Budžetske vesti

Portreti

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Za 26 novih portreta bivših predsednika republičkog parlamenta i sadašnje predsednice Skupština Srbije je izdvojila oko četiri miliona dinara bez PDV-a.

U holu kod glavnog ulaza u Dom Narodne Skupštine Srbije otvorena je izložba portreta predsednika Narodne skupštine od 1920. godine do sada.

Među njima je osam međuratnih portreta koje naslikao Uroš Predić i 26 novih portreta koji su poreske obveznike koštali 3,99 miliona dinara bez PDV-a ili oko 150.000 po svakoj slici.

Portrete, koji su po opštoj oceni sumnjive umetničke vrednosti, uradio je akademski slikar iz Sombora Dragan Stojkov na osnovu fotografija.

Šef protokola Skupštine Srbije Milovoje Glišić je izjavio da je izrada novih portreta bila njegova ideja i da, prema slovu zakonu, nije bio potrebno raspisivati tender za naručivanje slika.

Osim toga što se gotovo nikom ne sviđaju, portreti su naručeni mimo procedure, bez odobrenja Odbora za kulturu i informisanje i Administrativnog odbora ali se, kako tvrdi Glišić, sa time saglasio Narodni muzej, a odobrenje su dali predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović i generalni sekretar skupštine Veljko Odalović.

Izvor: Blic/B92

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.