Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Ko su dobitnici budžetskih sredstava Srbije u poslednje tri godine iz linije 481 – „dotacije nevladinim organizacijama“

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Centar za razvoj neprofitnog sektora će predstaviti jedinstvenu bazu dobitnika „dotacija za NVO“ iz republičkog budžeta od 2008. do 2010. godine na konferenciji za novinare u petak, 13. maja 2011. u 12 časova u Medija centru, Mala sala, II sprat, Terazije 3, Beograd.

Cilj ove baze je da omogući neposredan, transparentan i direktan uvid predstavnicima medija, nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca, ali i poreskih obveznika – građana Srbije – ko su dobitnici budžetskih sredstava, kakvo je javno dobro ostvareno njihovim novcem i koliko se savesno i odgovorno upravlja javnim sredstvima.

U bazi se nalaze sve organizacije – pojedinačni dobitnici sredstava u okviru budžetske linije 481 – «dotacije za nevladine organizacije», republički organi koji su dodeljivali novac, kao i iznosi pojedinačnih dotacija u poslednje tri godine.

Iako se linija 481 u budžetu zove «dotacije za nevladine organizacije», iz ove linije finansiraju se crkve, političke stranke, sportska udruženja i «ostale» NVO.

O tome ko je dobio koliko javnih sredstava, kakvi su prioriteti Vlade Republike Srbije prilikom upravljanja novcem poreskih obveznika i koliko su budžetske dotacije zakonski utemeljene govore:

• Jasna Filipović, direktorka Centra za razvoj neprofitnog sektora i

• Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnost Srbija

Analiza dotacija nevladinim organizacijama iz budžeta deo je projekta «Linija 481», koji realizuje Centar za razvoj neprofitnog sektora, a omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

(CRNPS)

Komentari (3)

Radovan Milićević

10-05-2011 u 15:37    


Znači, „striptiz“! Konačno. Nadam se da će, pored svima znanim podacima o finansiranju političkih stranka, sportskih udruženja, vladinih institucija.. biti predstavljenje i NVO koje vlast finansira, kao i projekti za koje su dobili sredstva. Naravno, u pitanju su benigni projekti koji nemaju nikakav opipljiv rezultat, novac se daje organizacijama čiji je moto: „Ne diraj, ne čačkaj mečku“. Od 2001. kada je Vlada Srbije dala preporuku za finansiranje NVO, kao i od 2007. kada je ta preporuka postala zakonski regulisana, sredstva se daju partijskim poslušnicima, tzv. NVO koje realizuju po stoti put revizije raznoraznih „nacionalnih i lokalnih strategija“, tu su i ekološke organizacije (kao i tokom devedesetih), rezultati su nikakvi, ili, u najboljem slučaju, zanemarljivi. Bitno je da se realnost prikazuje ulepšanom, da tzv. projektima definisani krajnji korisnici nemaju bilo kakav opipljiv, merljiv doprinos od utrošenih sredstava. Organizacije koje su pre par godina imale budžet od par desetina hiljada evra danas, zahvaljujući ovakvoj strategiji vlasti, imaju budžet i do milion evra koji se troši za plate zaposlenih, raznorazne honorare tzv. experata. Zahvaljujući ovakvoj strategiji vlasti, kao i njihovih poslušnika iz tzv. NVO, umesto u dubinu, u suštinu, plivamo po površini dok se u nas „zarivaju geleri“.

EkoMedija

17-05-2011 u 15:44    


Ministarstvo za zastitu zivotne sredine odbilo je nasu molbu da nam dodeli 30.000 dinara za nabavku DVD kamere,neophodne za rad nasih medija,pod izgovorom da ‘nema novca u budzetu’ za to…
Nakon toga,ubrzo,otkriveno je da je ministar Dulic platio izradu sajta (koji uopste nije u fukciji!) neverovatnih 35.000 eura,iako svi znamo da se sajt moze naruciti za 50 evra!
Svaki komentar je suvisan,a zakljucak logican…

zzmm

18-05-2011 u 14:28    


Ne ulazeći u opravdanost vašeg zahteva za nabavku opreme, kao ni u potrebe koje kao medij imate, moram da primetim da je molba za dodelu sredstava za nabavku DVD kamere, ipak, nedovoljan osnov da vam se dodele sredstva.
Potpuno je neprihvatljivo zahtevati dodelu sredstava putem molbe niti bilo čega sličnog, jer to otvara prostor decizionizmu i svemu onome što spada u oblast korupcije.
Jedino principijelno je zalagati se za dodelu sredstava putem javnog konkursa.

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.