Sektor NVO vesti

Ne potpisivati ugovore sa Elektrodistribucijom

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Saopštenje Centra za zaštitu potrošača Forum – Niš:

Ovih dana se potrošačima – kupcima električne energije uz pretnju obustavom isporuke električne energije, dostavlja na potpis UGOVOR O PRODAJI ELEKTRIČNE ENERGIJE, što je potpuno neprihvatljivo, jer ugovor potpisan pod pretnjom je ništavan.

Kao što znate, ugovor je dogovor dve ravnopravne strane a ugovor u kome je na štetu potrošača narušena ravnopravnost je takođe ništavan, i tumači se u korist potrošača.

Naime, ovih dana inkasanti raznose Ugovore po stanovima i u povratku traže da im se potpisani Ugovori vrate, tako da potrošači ne mogu gotovo ni da ga pročitaju a kamo li da sagledaju korektnost njegove sadržine.

Preliminarnom analizom ovog Ugovra uočava se velika nesrazmera između prava i obaveza prodavca električne energije i potrošača, što je nedopustivo.

Potrošač, sem prava – obavezu da blagovremeno izmiruje račune za utrošenu električnu energiju, gotovo i da nema nikakvih drugih prava.

Sa druge strane, mnoge zakonske obaveze prodavaca električne energije, kao što je pravo na izbor odobrene snage (prodavac je unapred uneo u ugovor odobrenu snagu), pravo na nadoknadu štete usled nestabilnog napona, pravo na podnošenje prigovora na kvalitet usluge i ispravnost računa kao i način rešavanja prigovora, se nisu našle u ovom Ugovoru.

Ovim ugovorom se takođe pokušava da se ozvaniči pravo Elektrodistribucije na korišćenje konformne metode za obračun zatezne kamate, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima i predstavlja povredu Anatocizma.

Zbog nekorektnosti Ugovora kao i načina njegovog potpisivanja tražimo da se obustavi potpisivanje i da u sastavljanju novog ugovora učestvuju i organizacije potrošača koje su evidentirane kod nadležnog Ministarstva.

Mr. Jovan Jovanović, dipl.ing.

Centra za zaštitu potrošača Forum – Niš

Komentari (3)

DRAGAN

20-08-2011 u 08:52    


DOVOLJNO RECENO PA KO IMA OCI NEKA VIDI,A
KO IMA USI NEKA CUJE I UZME SE U PAMET.
POZDRAV

Jelena

22-10-2011 u 15:39    


A STA AKO NE POTPISEM UGOVOR, STA ĆE MI SE DESITI? TRENUTNO MI JE NA VRATIMA INKASANT. NE ZNAM ŠTA DA MU KAŽEM. RUČAMO PA DODJITE KASNIJE. NEBULOZAPA. VALJDA JE NEKO TREBAO DA SE POBRINE PRE NEGO NAM ZAZVONE NA VRATIMA. OD CEGA SVE DA SE BRANIMO. PA GDE JE OVDE PRAVNA DRZAVA.
POZDRAV

olivera

08-06-2013 u 21:36    


potpisala sam ugovor o reprogramu i dobila racun za struju na kojem je opet zaracunata kamata

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.