Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

NVO finansirane iz budžeta Srbije 2008–2010.

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Centar za razvoj neprofitnog sektora objavio je na svom sajtu bazu organizacija dobitnika sredstava iz linije 481 – «dotacije nevladinim organizacijama» iz budžeta Republike Srbije u periodu od 2008. do 2010. godine,  koju možete videti na linku: http://www.oda.rs/nvobudzet.

Ovo je jedinstvena baza koja po prvi put u Srbiji omogućava sistematski uvid javnosti način na koji ministarstva troše budžetska sredstva. Ona, naime, obuhvata sve pojedinačne dobitnike sredstava iz budžetske linije 481, republičke organe koji su isplaćivali sredstva iz ove linije, kao i iznose pojedinačnih dotacija u poslednje tri godine. Iako se odnosi na samo jedan segment budžeta – liniju 481 – «dotacije za nevladine organizacije», ona može da posluži kao uzorak stepena odgovornosti u procesu upravljanja javnim finansijama i kao osnov za dalja istraživanja.

Podatke objavljene u bazi Centar za razvoj neprofitnog sektora dobio je od Ministarstva finansija – Uprave za Trezor.

CRNPS je objavio ove podatke uveren da je neopozivo pravo svih građana Srbije – poreskih obveznika da znaju kako se upravlja njihovim novcem. Cilj nam je da pokrenemo najširu debatu o efikasnosti, prioritetima i naročito efektima koji treba da budu postignuti upotrebom javnih sredstava. Verujemo da samo jasan uvid u način na koji se upravlja novcem poreskih obveznika može da pokrene argumentovan razgovor o ostvarenom javnom dobru, stepenu dobre uprave i odgovornosti prilikom trošenja budžeta.

Jedino transparentnost procesa planiranja i trošenja budžeta može da dovede do konstruktivnih predloga stručne, ali i najšire moguće javnosti, kako doći do efikasnijeg, kvalitetnijeg i ekonomičnijeg načina upotrebe javnih sredstava u cilju ostvarivanja javnog dobra.

Veliki iskorak ka takvoj transparentnosti učinili bi sami državni organi koji upravljaju budžetskim sredstvima kada bi bez intervencija NVO, medija ili građana objavljivali podatke o dobitnicima novca iz budžeta, ne samo kada su u pitanju NVO, već i svi ostali budžetski korisnici. Na žalost, to u Srbiji još uvek nije slučaj. Zbog toga se ova baza nalazi na sajtu jedne nevladine organizacije, a ne na sajtovima ministarstava.

U bazi se ne nalaze projekti koji su finansirani sredstvima iz linije 481, ni svrha pojedinačnih isplata. Na osnovu podataka objavljenih u bazi CRNPS-a, svi zainteresovani građani mogu da se obrate institucijama koje su isplaćivale novac iz budžetske linije 481, zatraže detaljnije informacije i na osnovu njih izvuku sopstvene zaključke. To i jeste bio jedan od ciljeva kreiranja ove baze.

Na konferenciji za novinare Centra za razvoj neprofitnog sektora, održanoj danas, rečeno je da je tokom prošle godine nevladinim organizacijama iz republičkog budžeta dodeljeno više od 47 miliona evra, ali su organizacije obuhvaćene tim terminom veoma raznolike i neophodno je uneti promene koje bi raspodelu sredstava i svrhu učinili transparentijim.

Direktor Centra za razvoj neprofitnog centra Jasna Filipović rekla je na konferenciji za novinare da se u delu budžeta namenjenog nevladinim organizacijama, poznatog kao linija 481, pored tih organizacija u užem smislu vode i sportski savezi, političke partije i verske organizacije.

Upravo za te tri kategorije i odlazi najviše sredstava, kaže Filipović, navodeći da u liniju 481 ulaze i korisnici kojima tu nije mesto, kao sto su privredna društva, iako su to profitne organizacije, ili muzeji, arhivi, škole, mada ih je osnovala država.

Značajna sredstava tako odlaze sa linije 481, iako nije trebalo, kaže Filipović i navodi da su sredstava iz budžeta nekih opština naslovljena kao dotacije nevladinom sektoru imale stavke – kompjuteri za policiju, adaptacija pograničnog prelaza, nekompromitovani intelektualci, izgradnja deponije, sudska rešenja.

Filipović je predstavila jedinstvenu bazu podataka dotacije za NVO iz republičkog budžeta od 2008. do 2010. godine.

Izvrsni direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je, govoreći o primeni Zakona o udruženjima, da je Vlada trebala da uredi detaljnije kriterijume, uslove, način dodele i vraćanja sredstava, ali da to nije uradila.

On je dodao da se kroz donacije finansiraju i aktivnosti koje imaju karakter nabavki, radova, dobara i usluga, pa se na taj način verovatno u nekim slučajevima neopravdano zaobilazi sprovođenje postupka javne nabavke. (CRNPS/FoNet)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.