Sektor NVO vesti

Spisak više od 900 imena nekadašnjih funkcionera Miloševićevog režima

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Režim Slobodana Miloševića i sve što se događalo devedesetih godina u Srbiji još su tabu tema, o tome se govori stidljivo i selektivno, ali dok se ne progovori ozbiljno, ovo društvo neće krenuti napred, poručio je danas Dušan Bogdanović, jedan od autora publikacije „Zloupotrebljene institucije: ko je bio ko u Srbiji od 1987. do 2000.“.

U publikaciji, koju je izdao Fond „Biljana Kovačević Vučo“ u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, navedena su imena ljudi koji su u vreme Miloševića bili na čelu vlada, ministarstava, Skupština i drugih institucija.

U knjizi je navedeno više od 900 imena nekadašnjih funkcionera Miloševićevog režima, ali, kako je rekla novinarka Gordana Suša, ovo izdanje nije „spisak za odstrel, niti samo spisak loših momaka“.

„Neki od njih su zaista zloupotrebljavali institucije, neki nisu radili ništa, neki su ćutali, neki su i danas u nomenklaturi. Ovo je samo početak pokušaja da se rasvetli Miloševićevo doba“, rekla je Suša prilikom predstavljanja knjige.

Iako je bio najavljen, skupu nije prisustvovao predsednik SPO Vuk Drašković, u znak protesta što se u knjizi njegovo ime pominje isključivo u svojstvu potpredsednika Savezne vlade SRJ u vreme bombardovanja.

Direktorka CKZD Borka Pavićević prenela je prisutnima poruku Draškovića, koji je takav postupak autora nazvao skandalom i bezobrazlukom.

On je podsetio na svoju ulogu u demonstracijama 9. marta 1991, na činjenicu da su on i njegova supruga preživeli policijsku torturu 1993. godine i da su u atentatu na njega poginula četvorica članova njegove partije.

Drašković je, takođe, poručio organizatorima da ga više ne pozivaju na svoje skupove.

U sklopu projekta „Zloupotrebljene institucije“, do 6. jula će se održati niz javnih debata na kojima će, kako se najavljuje, učestvovati sociolozi, političari, predstavnici civilnog društva, sociolozi, novinari i druge javne ličnosti.

(FoNet)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.