Sektor NVO vesti

Upitnik projekta jačanja kapaciteta institucija za prekograničnu saradnju – CBIB

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Projekat jačanja kapaciteta institucija za prekograničnu saradnju – CBIB, regionalni je projekat tehničke pomoći pokrenut u junu 2006. koga direktno finansira i koji direktno implementira Evropska komisija iz Brisela. Projekat obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana, korisnice IPA-e. Osnovni cilj projektnih aktivnosti je unaprediti i proširiti prekograničnu saradnju između lokalnih zajednica, gradova i organizacija na Zapadnom Balkanu razvojem institucionalnih kapaciteta za pripremu projekata, kao i kroz koordiniranje procesa pripreme i implementacije prekograničnih programa i projekata. Dodatne informacije o projektu možete naći na web stranici: www.cbib.eu.

Prvi Javni pozivi za dostavu projektnih predloga za IPA prekogranične programe između zemalja Zapadnog Balkana su pokrenuti u 2009, sredstava su ugovorena u 2010, a implementacija prvih prekograničnih projekata je počela nedavno. Kako su prvi pozivi pokazali da postoji veliki interes za sredstva iz fondova za prekograničnu saradnju koja su usmerene na lokalne zajednice u pograničnim područjima te kako su dostupna sredstva gotovo u potpunosti apsorbovana, Evropska komisija je preporučila da CBIB sprovede analizu ukupne situacije na terenu u celoj regiji, u pogledu kapaciteta i stvarnih potreba potencijalnih aplikanata.

U cilju sprovođenja ove analize, CBIB je pripremio detaljan upitnik koji je postavljen on-line i koji se može naći na sledećoj adresi: http://www.cbib.eu/sr/upitnik/index.html.

Upitnik je namenjen širokom dijapazonu organizacija/institucija prihvatljivih za učešće u IPA programe prekogranične saradnje i strukturiran na takav način da uključuje pitanja za:

 a) sve potencijalne aplikante,

b) one koji su podneli zahtev za sredstva, kako uspešno i tako i neuspešno u toku prvog Javnog poziva i

c) one koji su bili uspešni tokom prvog Javnog poziva i koji trenutno implementiraju projekte.

Analiza ispitanicima pruža priliku da izraze svoje mišljenje o prednostima prekogranične saradnje i mogućim teškoćama/preprekama koje ste doživeli tokom pripreme/implementacije projekta u skladu s procedurama Evropske komisije. Nadalje, Vi ste u mogućnosti da date svoje predloge o tome što treba poboljšati u svim aspektima procesa (tip potrebnih aktivnosti neophodnih za izgradnju kapaciteta, najteži delovi Aplikacije, komunikacija s relevantnim strukturama, i sl.).

Upitnik je potrebno popuniti do 13.04.2011.

Kako bi rezultati analize bili što relevantniji, cilj CBIB je da prikupi što više ispunjenih upitnika kako bi se poslala snažna poruka i državnim institucijama u vašoj zemlji, kao i Evropskoj komisiji, i time uticalo na proces prekogranične saradnje u budućnosti.  

CBIB – Cross Border Institution Building

An EU-funded Regional project managed by the European Commission

DG Enlargement, Unit D3 Regional Programmes

Belgrade project office:

Dobračina 44

11 000 Belgrade

SERBIA

Tel: +381 11 32 82 954

+381 11 32 82 919

+381 11 32 82 971

Fax: +381 11 32 82 843

e-mail: office@cbib.eu

http://www.cbib.eu

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.