Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Zaštita uzbunjivača u državnoj službi i sprečavanje sukoba interesa na Zapadnom Balkanu

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Okrugli sto posvećen dvema aktuelnim temama: zaštiti uzbunjivača u državnoj službi i sprečavanju sukoba interesa na Zapadnom Balkanu, održaće se 5. maja sa početkom u 11h, u Press centru UNS, Knez Mihajlova 6/III, Beograd.

Prva sesija će biti posvećena unapređenju zaštite uzbunjivača u Srbiji. Ova tema je u nekoliko navrata dolazila na dnevni red donosilaca političkih odluka, najčešće pod pritiskom organizacija civilnog društva. Međutim, do danas ova oblast je ostala neuređena. Sporadično pominjanje zaštite ljudi koji u dobroj veri obznanjuju informacije koje mogu, ali i ne moraju biti zaštićene oznakom tajnosti, u propisima ni izbliza ne obezbeđuje alternativu ćutanju svedocima korupcije kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Pored toga, visok nivo nepoverenja građana u sposobnost institucija da ih zaštite dodatno obeshrabruje pojavljivanje insajderskih informacija u razotkrivanju korupcije. Projekat Unapređenje zaštite uzbunjivača realizuje organizacija Eutopija/Pištaljka uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Druga sesija posvećena je predstavljanju rezultata regionalnog istraživačkog projekta “Balkanska antikorupcijska građanska inicijativa – BACCI”, koji sprovode udruženja Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, Rumunsko akademsko društvo iz Bukurešta, Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, Centar za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda i Fond za otvoreno društvo Srbija uz finansijsku podršku Evropske unije. Cilj ovog projekta i organizacija okupljenih u Regionalnu antikorupcijsku inicijativu je uspostavljanje delotvornog mehanizama monitoringa antikorupcijskih politika na Zapadnom Balkanu.

Razgovorom o zaštiti uzbunjivača i sukobu interesa želimo da iniciramo novo okupljanje organizacija civilnog društva Srbije i Regiona sa ciljem unapređenja postojećih antikorupcijskih instrumenata i uspostavljanja novih, komplementarnih, a nedostajućih mehanizama posebno vezanih za zaštitu uzbunjivača.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite najkasnije do 4. maja u 12h elektronskom poštom na info@pistaljka.rs, mmilosavljevic@fosserbia.org ili telefonom na broj 011.30.25.800. Obezbeđen je simultani prevod.

Agenda okruglog stola.

Organizatori:

Eutopija/Pištaljka, Beograd, Partnerstvo za društveni razvoj, Zagreb, Rumunsko akademsko društvo, Bukurešt, Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Beograd i Fond za otvoreno društvo Srbija, Beograd

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.