Sektor NVO vesti

Autonomni ženski centar dobio je specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i socijalnom savetu UN

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija (ECOSOC) na zasedanju u julu 2012. usvojio je preporuku Komiteta za nevladine organizacije i odobrio specijalni konsultativni status Autonomnom ženskom centru.

Ovaj status omogućava organizacijama da aktivno učestvuju u komunikaciji i sarađuju sa ECOSOC i drugim priključnim telima, kao i sa Sekretarijatom Ujedinjenih nacija, programima, fondovima i agencijama na različite načine. Specijalni konsultativni status donosi različite prednosti, ali i obaveze za organizacije.

Prednosti za nevladine organizacije sa specijalnim konsultativnim statusom, između ostalog, uključuju: učestvovanje u radu Saveta, uz mogućnosti da organizacije konsultuju države članice i sistem Ujedinjenih nacija u celini, davanje ekspertskog mišljenja ili saveta iz oblasti u kojoj organizacija deluje, mogućnost da se traži od Generalnog Sekretara da teme od posebnog interesa stavi na dnevni red Saveta, učešće na sastancima i pristup Ujedinjenim nacijama, slanje pisanih izjava Savetu, direktno učešće i predstavljanje na sednicama ECOSOC-a.

S druge strane, obaveze organizacija su da svake 4 godine podnesu izveštaj ECOSOC-u sa informacijama o svojim aktivnostima koje relevantne za delovanje saveta.

Autonomni ženski centar

Tiršova 5a, Beograd

Tel/fax: 011 2687 190

E mail: azc@azc.org.rs

www.womenngo.org.rs

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.