Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Izmeniti odredbu po kojoj direktori javnih preduzeća nisu funkcioneri

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Transparentnost – Srbija (ogranak međunarodne mreže Transparency International) je uputila inicijativu za preduzimanje odgovarajucih mera poslaničkim grupama, Vladi RS, Ministarstvu privrede i Ministartsvo pravde i državne uprave, povodom usvajanja autentičnog tumačenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije od strane Narodne skupštine da direktori i članovi nadzornih odbora privrednih društava koja osniva javno preduzeće nisu javni funkcioneri.

Narodna skupština Republike Srbije je 16. decembra 2013. godine usvojila autentično tumačenje člana 2, st 1, alineja 2, odnosno odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije („Službeni glasnik RS“ br. 97/08, 53/10, 66/11-US i 67/13-US), koja se odnosi na definiciju funkcionera.

Transparentnost Srbija u svom saopštenju navodi da je praktična posledica tog tumačenja da direktori i članovi nadzornih odbora privrednih društava, koja osnivaju javna preduzeća, više neće biti tretirani kao javni funkcioneri, odnosno neće imati obaveze niti ograničenja koje ovaj Zakon propisuje za javnu funkciju.

Iako nema spora da je autentično tumačenje ispravno, imajući u vidu aktuelni tekst norme, u praksi ono može doneti izuzetno negativne posledice u borbi protiv korupcije, upozorava Transparentnost i poziva da se što pre izmeni pomenuta odredba Zakona, a pomenuta lica uvrste u kategoriju javnih funkcionera.

(Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.