Sektor NVO vesti

Nevladine organizacije traže odlaganje primene Zakona

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Inicijativu 54 poslanika i poslanica Narodne Skupštine Republike Srbije(NSRS), koja je juče podneta Ustavnom sudu Srbije (USS) aktivno podržava 36 nevladinih organizacija iz cele Srbije. Poslanici i poslanice svojim potpisima zatražili su od USS da oceni saglasnosti dela Zakona o ostvarivanju zdravstvene zaštite dece, trudnica i porodilja sa Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja je ratifikacijom 2003. godine postala deo našeg pravnog sistema. Ovaj predlog je podnet zbog sumnje da nije poštovana odredba Ustava o zaštiti podataka o ličnosti i odredbe o zaštiti privatnosti iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda!

Pomenuta odredba nalaže da se lični i medicinski podaci mogu prikupljati, čuvati i obrađivati samo ako je to određeno zakonom i u posebno naznačene svrhe, kao i da se osim njihovog prikupljanja zakonom mora odrediti i način čuvanja i obrade ovih podataka, što nedostaje usvojenom zakonskom rešenju.

Podsećamo da ovaj zakon izazvao velike polemike u javnosti. On uvodi novu praksu prikupljanja ličnih medicinskih podataka o nastaloj i prekinutoj trudnoći trudnica koje su stekle pravo na lečenje iako nisu u mogućnosti da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i obavezuje lekare da ovakve lične podatke dostavljaju direktno Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Narodni poslanici i poslanice su tražili i hitno uvođenje privremenih mera, odnosno odlaganje primene spornog dela zakona dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku.

Ustav Srbije u članu 168 propisuje da Narodni poslanici/ce mogu biti ovlašćeni predlagači ocene ustavnosti. Ovo je zajednička inicijativa poslanika i poslanica Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su se udružili kako bi sačuvali stečeni nivo prava u zaštiti podataka o ličnosti.

(NVO Centar modernih veština)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.