Sektor NVO vesti

Pomoć žiteljima mikronaselja

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Institucija seoskog povereništva koja u susednoj Mađarskoj funkcioniše od 1990. godine je tema konferencije koja je održana 30. maja u Malom Iđošu u okviru projekta prekogranične saradnje koju organizacije civilnog društva našeg suseda i iz Srbije realizuju u okviru IPA programa.

Praksa seoskog povereništva koja podrazumeva pomoć porodicama i osobama koje žive u malim sredinama od 70 do 400 stanovnika može predstavljati veoma interesantno iskustvo i u Srbiji koja ima slična naselja kao i Mađarska. Ocenjen kao jedan od najuspešnih projekata u Evropskoj uniji za koji Vlada Mađarske godišnje izdvaja preko 2 milijardi forinti institucija seoskog povereništva prvenstveno za cilj ima da u malim naseljima i zajednicama gradi solidarnost međusobnu saradnju i odgovornost i omogućava dostupnost svih javnih usluga žiteljima takvih naselja. Seosko povereništvo pruža transportne usluge stanovnicima mikro naselja snabdeva ih osnovnim životnim namirnicama pomaže u teškim poslovima ali i uključuje primaoce usluga u sve demokratske procese.

Govoreći na konferenciji u Malom Iđošu Juhas Balint, predstavnik Pokrajinskog Sekretarijata za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova je istakao da u Vojvodini postoji slična služba gerento-domaćica koja predstavlja veoma značajnu pomoć u funkcionisanju domaćinstava u ruralnim sredinama. Nadežda Satarić, jedna od uvodničarki na konferenciji, je istakla da je projekat Seoskog povereništva dobar i veoma primenljiv za potrebe seoskog stanovništva u Srbiji posebno starije dobi gde se značajno povećava starosna doba iznad 80 godina koja ima izraženu potrebu za nekim vidom pomoći.

U okviru projekta Seoski domaćin koji praktično počinje ovom Konferencijom predviđeno je da u narednih godinu dana, koliko projekat traje, bude održano niz radionica i edukacija za sticanje veštine obavljanja poslova seoskog poverenika da se razmene iskustva i da se javno prezentuju rezultati projekta rekla je na Konferenciji Zelenak Katalin, menadžerka projekta u kojem učestvuje organizacija civilnog društva iz Mađarske, kao nosilac projekta i dve organizacije iz Srbije odnosno Forum žena iz Malog Iđoša i Udruženje za razvoj naselja peščarske visoravni severne Bačke iz Horgoša.

Jelena Perković, saradnica TACSO za medijsku podršku OCD

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.