Sektor NVO vesti

Izbori u NUNS-u

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Dosadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović obavljaće tu funkciju i naredne četiri godine, odlučila je Skupština NUNS-a.

Kako je saopšteno iz NUNS, skupština je izabrala i desetočlani Izvršni odbor u sastavu Bojan Cvejić, Vesna Mališić, Danica Vučinić, Dragan Janjić, Željko Bodrožić, Isidora Sekulić, Jasmina Lukač, Jovana Gligorijević, Mijat Lakićević i Ratko Femić.

Članovi Nadzornog odbora NUNS su Vladimir Sudar, Duško Medić, Ljubomir Đorđević, Muharem Mutabdžija i Stojan Marković.

U Sud časti NUNS izabrani su Vlado Mareš, Draga Božinović, Mihailo Kovač, Olivija Rusovac i Safeta Biševac.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović podsetio je na Skupštini NUNS da je to udruženje osnovano pre 20 godina sa idejom borbe novinara za profesiju, slobodne medije i demokratsko društvo, a da su sada svi svedoci da u medijima dominiraju neprofesionalizam i autocenzura.

Obradović je podsetio na najvažnije aktivnosti NUNS u proteklih 20 godina, pominjući pomoć redakcijama koje su krajem 90-ih kažnjavane po osnovu „Šešeljevog i Vučidevog“ Zakona o informisanju, insistiranje na rasvetljavanju ubistva Dade Vujasinovid, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i na podnošenje prijava protiv nosilaca ratnohuškačkog novinarstva.

Prema njegovim rečima, NUNS je 5. oktobra bio na strani novih vlasti, ali su one pokušavale da medije stave pod kontrolu. Obradović je napomenuo da se 14 godina kasnije pokazalo da se period od 5. oktobra može nazvati vremenom izneverenih očekivanja.

Pokazalo su da oni sa kojima smo na istoj strani nisu delili iste ideale u pogledu slobode medija i sada imamo situaciju da se stanje u novinarstvu upoređuje sa devedesetim godinama, napomenuo je Obradović.

Novinari su uplašeni, pod velikim pritscima, slabo plaćeni, objasnio je on, a mediji funkcionišu na ivici ekonomske isplativosti i ne zavise od tržišta, ved od države, odnosno vlasti.

U medijima dominiraju neprofesionalizam i autocenzusa, medijske slobode su na najnižim granama, dok je pluralizam mišljenja niži nego u doba Miloševića, ocenio je Obradović.

Prema njegovim rečima, NUNS je u protekle četiri godine pokušavao da se suprotstavi srozavanju profesije u mrak senzacionalizma, poluistina i tabloidizacije.

Novinarstvo više nije među najcenjenijim zanimanjima, a građani nam sve manje veruju, upozorio je Obradović i istakao da nepoštovanje standarda i kodeksa profesije nekada učini da vas je sramota što ste novinar.

Najvažniji zadatak Udruženja u narednom periodu mora biti da se suprostavi srozavanju profesije, naglasio je Obradović i pozvao NUNS da se angažuje na tome.

U proteklom periodu, pdosetio je Obradović, bavili smo se javnim zagovaranjem za primenu Medijske strategije, koju je Vlada usvojila 28. septembra 2011. godine.

Medijska koalicija, koja je formirana na inicijativu NUNS, istakao je Obradović, zajedničkim nastupom okušala je da trasira put za novo medijsko zakonodavstvo, kako bi se stvorili uslovi za slobodan rad i razvoj medija. Medijska koalicija je najzadovoljnija što su prihvaćene odredbe o povlačenju države iz vlasništva u medijima, transparentnosti vlasništva, zabrani prekomerne medijske koncentracije, zabrani direktnog finanaisranja iz budžeta i uvođenja projektnog finansiranja na svim nivoima, rekao je Obradović.

Vlada Srbije izabrana u julu 2012. godine krenula je u izradu i usvajanje medijskog zakonodavstva, napomeno je on i napomenuo da je Medijska koalicija, kao najjače i najubedljivije argumente, koristila evropsku agendu.

Svedoci smo da, uprkos stalnim obećanjima, Vlada Ivice Dačića taj posao nije završila, ukazao je Obradović.

On je rekao da je NUNS reagovao i na atmosferu govora mržnje, koju su kreirale ultradesničarske snage i da se Udruženje tim povodom obradalo predsedniku Tomislavu Nikolidu i premijeru Dačiću, ali da nikakav odgovor nije dobijen.

Obradović je rekao da je u protekle četiri godine, koliko je on predsednik, NUNS uveo besplatnu pravnu pomod za kolege, a da je veoma ponosan na rad Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

On ima utisak da je snaga NUNS obrnuto proprocionalna angažovanju članstva, zbog čega traži da se članovi Udruženja ubuduće mnogo više angažuju.

(NUNS)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.